Vojin Ćetković otkrio zašto se serija “Nemanjići” snima baš u Smederevskoj tvrđavi


20. maj 2017. KULTURA – Izvor: Blic – Popularni glumac koji tumači lik Stefana Prvovenčanog otkrio nam je zbog čega je baš Smederevska tvrđava poslužila za snimanje pojedinih ključnih scena i koliko je ta serija bitna u njegovom životu.

Vodilo se računa o kostimima i najadekvatnijim lokacijama

– Ova lokacija je jedan od najautentičnijih, najpribližnija je tom vremenu i zato je odabrana. Znamo da su velika očekivanja gledališta, ali i nas samih, jer ovo je veliki izazov za sve nas – kaže Vojin Ćetković, koga smo jedva uhvatili između snimanja dve scene u autentičnim kostimom.

I zaista, ambijent drevnog zdanja u Smederevu, nastao u petnaestom veku, za ovu priliku su učinili još malo starijim. Tamo su se u petak snimale scene ispred bugarskog dvora, a kasnije će poslužiti i kao scenografija za događaje iz Vukanovog dvorca.

Vukan je bio prvorođeni sin Stefana Nemanje, lišen raškog prestola, na koji je umesto njega zaseo mlađi brat Stefan Nemanjić. Lik Stefana Nemanjića Prvovenčanog tumači upravo Vojin Ćetković.

Dragan Mićanović kao Rastko Nemanjić

Njegovu suprugu Anu Dandolo tumači Vojinova supruga, glumica Sloboda Mićalović, a njegovu polusestru Rašku igra Nada Šargin.

Reditelj je i u slučaju Svetog Save, odnosno Rastka Nemanjića, vodio računa o tome da pronađe glumca koji će najviše da podseća pomoću kostima i maske na prosvetitelja. Odluka je pala na Dragana Mićanovića.

Oca Stefana mlađeg i Vukana Nemanjića igra glumac Mladen Nelević, a majku Anu igra Dubravka Mijatović, i ona je prva glumica koja je ponela ulogu supruge Stefana Nemanje.

Inače, pre nešto više od mesec dana pala je prve klapa u okolini manastira Studenica, jednoj od oko 240 lokacija na kojima će serijal biti sniman. Igrana serija “Nemanjići – rađanje kraljevine” imaće 12 epizoda, režira je Marko Marinković, a radi se prema scenariju Gordana Mihića. Planirano je da snimanje traje četiri meseca, a početak emitovanja prve epizode RTS je najavio za kraj godine, u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.