Vodostaj Save opada, Dunav u blagom porastu


20. maj 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Na reci Savi kod Šapca u 17.00 sati zabeležen je vodostaj od 625 centimetara, što je za dva centimetra manje nego u podne.

Nivo vodostaja danas u 17.00 na Savi kod Sremske Mitrovice bio je u stagnaciji sa 794 centimetra, kod Šapca je zabeleženo manje opadanje (625 centimetara), a kod Beograda je bio u manjem porastu (565 centimetara).

Na Dunavu je na gotovo svim tačkama zabeležen manji porast: na Bezdanu 449 centimetara, kod Bogojeva 450 centimetara, kod Novog Sada 433 centimetara i kod Smedereva 684 centimetra. Stagnacija je zabeležena jedino kod Zemuna (608 centimetara).

Na Dunavu kod Bezdana, Novog sada i Slankamena vodostaji će dostići granicu redovne odbrane od poplava od 20. do 21. maja, a nizvodno kod Zemuna, Pančeva i Smedereva vodostaji će biti u porastu i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od 22. ili 23. maja.

Vodostaj na Mlavi je iznad granice redovne odbrane od poplava s tendencijom opadanja. Na nizvodnom delu Mlave kod Bratinca vodostaji će biti u opadanju.
Na Tisi kod Titela vodostaj će se kretati iznad granice redovne odbrane od poplave od 20. maja.

Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji se nalaze iznad granica vanredne odbrane od poplava s tendencijom manjeg opadanja. Kod Beograda vodostaj će biti u porastu i kretaće se iznad granice vanredne odbrane od poplava od 22. maja.

Na donjem toku Kolubare kod Obrenovca vodostaji će imati tendenciju sporijeg opadanja.

Na Velikoj Moravi kod Bagrdana vodostaj se nalazi iznad granice redovne odbrane od poplava.

Odbrambeni nasip na reci Savi na potezu Čevrntija-Drenovac-Šabac i dalje prema opštini Vladimirci za sada je stabilan.

Na područjima koja su ugrožena poplavama problem predstavlja veliki broj klizišta i odrona koja ugrožavaju infrastrukturu, puteve, telekomunikacije.

Najugroženije opštine i gradovi su Obrenovac i Lazarevac, Kostolac, zatim Loznica i Šabac, Mali Zvornik, Bogatić, Krupanj i Koceljeva, Sremska Mitrovica i naselje Sremska Rača, Šid i naselja Jamena, Morović i Višnjićevo.

U pomoravskom okrugu ugrožene su opštine Svilajnac, Ćuprija, Paraćin i Rekovac, a u kolubarskom grad Valjevo i opštine Ub, Lajkovac, Ljig, Osečina i Mionica.

Na listi ugroženih područja su i grad Čačak – naselje Đunis, Gornja Atenica, Gornja Tranava i Mojsinje, opština Lučani i Gornji Milanovac, zatim opštine Rača, Knić i Topola u šumadijskom okrugu i naselja iz raškog okruga – Adrani, Grdica, Obrve, Mrsać, Sirča, Šumarice, Gledić, Godačica, Ravanica, Leševo i Čukojevac.

Operativni štab SVS koordinira aktivnosti nadležnih organa na evakuaciji ugroženog stanovništva i koordinira aktivnosti prijema međunarodne pomoći i pratnju specijalizovanih timova od graničnih prelaza do mesta određenih za pružanje pomoći.

Sektor za vanredne situacije obavestio je sva ministarstva o angažovanju inspekcijskih službi iz svoje nadležnosti da odmah izađu na ugrožen teren, posebno na najkritičnija mesta koja su pretrpela posledice poplava, u cilju organizacije ublažavanja i otklanjanja posledica nastalih poplavnim talasom.

Na teritoriji opštine Pećinci, u 15 naseljenih mesta, voda je neispravna za piće.
Na teritoriji opština Ub, Osečina i Lajkovac u toku dana vršena je asanacija terena, uklanjanje leševa životinja.