Vlada tvrdi da je tender produžen na zahtev kompanije “Ural”


12. jun 2012. PRIVREDA – Rok za dostavljanje konačnih ponuda u izboru strateškog partnera za Železaru Smederevo produžen je do 10. septembra zbog zvaničnog zahteva učesnika na tenderu “Ural manjingend metalurdžikal kompani” iz Rusije.

Upućeni tvrde da Vlada na ovaj način kupuje vreme jer nije prispela nijedna ozbiljna ponuda.

– Rok je produžen zbog zvaničnog zahteva učesnika na tenderu “Ural manjingend metalurdžikal kompani”, što nam ukazuje na to da ovu transakciju ozbiljno razmatraju, što je svakako pozitivan signal. Vladi nije cilj da se transakcija obavi brzo, već da se Železari Smederevo obezbedi strateški partner koji će omogućiti dugoročno održivu proizvodnju, a samim tim i socijalnu sigurnost zaposlenih u fabrici, kao i kod njenih mnogobrojnih dobavljača – objašnjava Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, razloge zbog kojih će tender biti zatvoren 10. septembra umesto 11. juna.

Do sada su svoje prijave za učešće na tenderu za strateškog partnera pored Rusa dostavile kompanije “Donjeck stil grup” iz Ukrajine i “Junajted plzen” iz Luksemburga.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da je pomeranje roka samo dokaz da Vlada nema ozbiljnog strateškog partnera, sa njim se slaže i Željko Veselinović, iz nezavisnog sindikata “Sloga” u Železari, koji kaže da bi Vlada već 4. juna otvorila ponudu da je bilo ozbiljnih partnera i na tome dobila političke poene.

Izvor: Blic