Vlada prodaje Železaru Rusima za jedan dolar?


03. jul 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Vlada Srbije i ruski holding Junajted grup (United Group), blizak vlastima u Rusiji, dogovorili su se o prodaji 100 odsto kapitala Železare Smederevo najverovatnije za jedan dolar.

“Železara je u dugovima i velikim problemima. Cilj Vlade je da sačuva radna mesta za 5.000 zaposlenih, pa će Rusi kompaniju najverovatnije preuzeti za jedan dolar. To je i cena za koju je Vlada Srbije kupila Železaru od Ju-es stila”, rekao je izvor “Blica”.

Vlada bi, prema tom izvoru, pregovore o prodaji Železare “finiširala” početkom sledeće nedelje.

Tada će premijer Aleksandar Vučić otputovati u Moskvu, gde će se sastati sa predsednikomi premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim.

“Blic” piše da su predsednici iz Junajted grupe Gor Čudopolov i Igor Šamis u sredu sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem dogovorili preuzimanje sto odsto kapitala Železare.

Izvor lista je naveo da predstavnici Junajted grupe nisu skoro bili u Smederevu i da su Železaru poslednji put posetili pre dve godine, kada su njihovi konsultanti uradili detaljnu analizu poslovanja, i podsetio da se Junajted grupa 2012. godine prijavila na tender za Železaru.

Junajted grupa osnovana je 2008. godine u Luksemburgu, a najveći deo imovine poseduje u Češkoj i Rusiji, pa se vodi kao ruska firma.

Kompanija posluje i u Evropi, Severnoj Americi, Aziji i Africi.

Grupa se bavi metalurgijom, rudarstvom i bankarstvom, a prema saznanjima “Blica”, vlasnici grupacije su tri firme, među kojima su Plzen stil iz Češke, nastao spajanjem nekadašnjih Škodinih fabrika čelika i Bumaš iz Rusije, proizvođač mašina za industriju papira, čeličnih cevi, a bavi se i eksploatacijom nafte.

“Ova kompanije je takođe povezana sa ruskom vladom”, piše “Blic”.

List podseća da je iz budžeta Srbije za opstanak Železare u poslednje dve godine dato više od 200 miliona evra.