Vlada odlučuje o rafineriji


Utorak, 12. jul 2011. PRIVREDA- Odluku o izdavanju placa za gradnju rafinerije u Smederevu moraće da potvrdi Vlada Srbije, pošto je smederevska vlast za dva meseca produžila rok za odluku. Pošto je Vlada Srbije uredbom promenila uslove za izdavanje placeva, ponuda “Komiko oila” za 113 hektara od 286 miliona dinara, koja je u trenutku raspisivanja oglasa bila tri puta veća od početne cene, sada je daleko niža od propisanih uslova po novoj uredbi.

Smederevsko gradsko veće naložilo je Odeljenju za urbanizam, izgradnju i komunalne delatnosti i onom za lokalni ekonomski razvoj da u roku od 60 dana sačine elaborat „o opravdanosti za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini“ na kome bi trebalo da budu podignuta postrojenja za preradu nafte. Ovaj elaborat treba da bude prezentiran Vladi Srbije, ali da bude i na javnom uvidu. U “Komiko oilu” kažu da neće odustati od gradnje, iako je odluka o izdavanju zemljišta odložena.

– Elaborat bi trebalo da pokaže ekonomsku opravdanost investicije i njen značaj za privredu grada i čitave države i verujemo da će to samo biti potvrđeno onog momenta kada se nađe pred Vladom Srbije. To je, uostalom, zakonska procedura, “Komiko Oil” je i do sada poštovao zakone Srbije i tako smo prihvatili i ovu odluku smederevskog Gradskog veća. Tačno je da odlažemo ulaganje najmanje za dva meseca, ali bolje da prođu i ta dva meseca nego da nam sutra neko prebacuje da smo dobili nešto “ispod žita” – kaže Radomir Radivojević, zamenik direktora “Komiko Oila”. On dodaje i da mu je čudno što gotovo da niko više i ne pominje iznos same investicije, jer uz početnih više od 200 miliona dolara ide i vrednost opreme koja će biti instalirana, kao i činjenica da će gradnja rafinerije zaposliti domaće građevinske kapacitete i najmanje 2.000 lokalnih radnika dok traje njeno podizanje.

– Zaboravlja se i to da se “Komiko Oil” obavezao da izgradi krak naftovoda od Pančeva do Smedereva, koji će koštati najmanje petnaestak miliona dolara, a koji će ostati građanima Srbije i kada istekne zakup – kaže Radivojević. On navodi da se investitor obavezao na poštovanje standarda EU u zaštiti životne sredine, pa i ulaganja u lokalnu zajednicu, pošto će snositi troškove prelaska na gas kao pogonsko gorivo za sva vozila gradskog prevoza i javnih službi, kao i prelazak na gas u 12 smederevskih kotlarnica centralnog grejanja, koje sada koriste mazut.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević kaže da je obaveza gradske vlasti da urade elaborat o opravdanosti davanja placa u zakup zbog državne odluke o ceni izdavanja.

– Poštujući uredbu Vlade, predložio sam Gradskom veću da donese odluku kakva je usvojena. Ovo nije odbijanje investitora već poštovanje zakonske procedure. Smederevo se našlo u ovoj situaciji ne svojom zaslugom nego zato što je neko u državi promenio procenu cene za otuđenje ili zakup zemljišta. Iz nadležnog ministarstva smo dobili tumačenje da idemo na izradu elaborata, što dodatno produžava postupak, ali ga, s druge strane, i čini apsolutno transparentnim. Uostalom, i građani Smedereva će imati uvid u kompletnu dokumentaciju – podseća Umičević.