Vlada očekuje uspešno okončanje tendera


12. novembar 2012. PRIVREDA – Očekujemo da tender za Železaru “Smederevo” bude uspešno završen do kraja godine, kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Aleksandar Ljubić. Srbija je na dobrom putu oživljavanja privrede, pa je neće zadesiti “grčki scenario”, ističe Ljubić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić izjavio je da očekuje da tender za strateškog partnera Železare “Smederevo” bude uspešno okončan do kraja ove godine.

“Tim vlade koji je zadužen za pronalazenje strateškog partnera za Železaru ‘Smederevo’ očekuje da će taj projekat biti uspešan, odnosno da će Železara, posle pauze, vrlo brzo upaliti obe visoke peći i vratiti se na stari put, kao jedan od najvećih izvoznika u Srbiji”, rekao je Ljubić agenciji Beta.

Na pitanja u kojoj fazi su pregovori sa ruskom “Uralvagonzavodom”, koji se jedini prijavio na tender, Ljubić je rekao da “u trenutku dok traje tender i dok je procedura u toku ne mogu iznositi detalji pregovora”.

Prema njegovim rečima, ne može se tačno reći kada će obe visoke peći biti pokrenute u Železari “Smederevo”, jer tu postoje određene tehničke pretpostavke.

“Ono što se može relativno brzo uraditi i što ćemo mi insistirati tokom pregovora jeste da se pod hitno pokrene visoka peć koja je u tihom hodu, a nakon toga vrlo brzo, naravno, u vremenu koje to tehničke mogućnosti dozvoljavaju, upali i pusti u rad i druga visoka peć”, rekao je Ljubić.

Železara “Smederevo” je od januara 2012. godine u vlasništvu države Srbije jer je dotadašnji vlasnik, američki “Ju Es stil”, odlučio da je proda za jedan dolar zato što je fabrika imala gubitke.

Proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula. Na drugi tender za strateškog partnera srpske železare jedino se prijavilo zavisno preduzeće ruske kompanije “Uralvagonzavod”.

Govoreći o javnim finasijama i oživljavanju privrede Aleksandar Ljubić je rekao da je “Srbiju je na dobrom putu zaustavljanja rasta javnog duga i oživljavanja privrede i neće je zadestiti “grčki scenario”.

“Ministarstvo finansija i privrede je sposobno da taj proces provede od početka do kraja. Mi smo sigurni da Srbiju neće zadesiti ‘grčki scenario’ i da smo, nakon mera koje smo predstavili, na dobrom putu oživljavanja srpske privrede, odnosno zaustavljanja rasta javnog duga”, dodao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, rast javnog duga se ne može zaustaviti u jednom danu ili jednoj godini, ali će se Ministarstvo konstantno boriti da u narednim godinama taj javni dug svede u prihvatljive okvire.

“Kad imate krizu, kad imate deficit budžeta od sedam odsto, kada imate rast javnog duga koji je dostigao 60 odsto BDP, to ne možete prikočiti u jednoj godini”, kaže državni seretar Aleksandar Ljubić.

Prema projekcijama, deficit budžeta Srbije bi trebalo da bude smanjen na 1,9 dosto u 2014. godini, odnosno 0,9 odsto u 2015. godini, rekao je on.

Ljubić je naveo da su do sada banke odobrile priverdi blizu 900 miliona evra kredita sa subvencionisanom kamatom, za šta je država izdvojila 1,3 milijarde dinara u ovoj godini.

Prema njegovim rečima, jako je bitno to što nisu svi krediti otišli u reprogram, iako se to očekivalo, već je deo tih kredita išao u investicije za obrtna sredsta.

Ljubić je istakao da postoji interesovanje velikih kompanija da investiraju u Srbiji. On je rekao da, posle italijanskog “Geoksa” koji gradi fabriku u Vranju, očekuje da i druge velike kompanije pokrenu nove pogone širom Srbije.

Na pitanje o kojim kompanijama je reč, Ljubić je naveo da u ovom momentu ne može o tome da govori zbog poverljivosti podataka, dodavši da “do momenta kada ne potpišu ugovore postoji nešto što se zove ugovor o čuvanju poverljivosti podataka i mi do tog trenutka ne možemo govoriti o kojoj se kompaniji radi”.

Ljubić je kazao da procena privrednog rasta od dva odsto u narednoj godini “nije bazirana na nekim lepim željama”, već na tim novim stranim investicijama, na postojećim investicijama kao što je Fijat, kao i na očekivanom uspehu u nalaženju streteškog partnera za Železaru “Smederevo”.

Izvor: RTS