Vlada bi na železaru trošila koliko na Železnice


27. januar 2012. PRIVREDA – Vladina Radna grupa za „Ju-Es stil Srbija“ juče je imala prvi sastanak, kojem su prisustvovali i menadžeri kompanije. Razgovaralo se o opcijama za spasavanje firme, među kojima je, kako je potvrdio Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i šef Radne grupe, i kupovina železare.

Država, nudi Amerikancima više opcija među kojima su i da preuzme isplatu zarada, što bi koštali oko četiri miliona evra, a da oni nastave da upravljaju železarom.

Nebojša Ćirić, ministar ekonomije, rekao je juče da bi trebalo ostaviti neki rok Radnoj grupi da izađe sa konkretnim predlozima i naglasio da svaki predlog mora da bude usaglašen sa vlasnicima.

„Ju-Es stil Srbija“ je, prema finansijskom izveštaju za 2010. godinu, poslovao sa manjkom od 150 miliona evra, dok je minus do septembra prošle godine bio 73 miliona dolara.

To znači da država, ako preuzme železaru, godišnje mora da izdvoji više od 100 miliona evra, što je malo manje od 12,9 milijardi dinara subvencija predviđenih za Železnice Srbije u 2012.

Božidar Cerović, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže za „Blic“ da nije lako izračunati sve koristi i troškove za opstanak Železare jer u ovu računicu ne ulazi samo profit. Reč je kako kaže, o strateškom promišljanju o Smederevu, privredi, zemlji, a ne samo o čuvanju socijalnog mira.

On kaže da je pitanje da li bi Amerikanci pristali da im dajemo subvencije, a da oni ostanu vlasnici jer oni hoće to da prodaju, da uzmu kapital i da idu dalje.

Izvor: SEEbiz/Blic