Više potencijalnih učesnika na tenderu za Železaru


14. april 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić izjavio je večeras da su trenutno za kupovinu smederevske Železare zainteresovani proizvođači iz Ukrajine, Rusije, Kine i Indije, ali iz nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

“Imamo više potencijalnih učesnika na tenderu i iz tog razloga očekujemo da će biti uspešan”, rekao je Nikezić za televiziju B92.

On je odbacio stavove da je raspisivanje tendera povezano sa predizbornom kampanjom, istakavši da je “najvažnije da se za Železaru Smederevo nađe strateški partner”.
Vlada Srbije donela je odluku da objavi javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za smederevsku železaru.

Prijave za otkup transakcione dokumentacije mogu se podnositi do 27. aprila, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera je 4. maj.

Pravo na podnošenje ponude imaju pravna lica koja se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura i koja su u 2011. ostvarila prihod od najmanje milijardu evra ili da vrednost njihove poslovne imovine iznosi 1,5 milijardi evra.

Javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo će biti objavljen u domaćim medijima i “Fajnenšel tajmsu”, a biće dostavljen direktno i svim značajnim svetskim proizvođačima čelika.

Vlada Srbije je donela ovu odluku u cilju održavanja kontinuiteta procesa proizvodnje i obezbeđivanja uslova za dugoročni razvoj Železare Smederevo, navedeno je u saopštenju vladine kancelarije za odnose s medijima.

Krajem januara Vlada Srbije je za jedan dolar kupila Železaru Smederevo od američke komanije Ju-Es stil koja je, posle osam godina rada u Srbiji, odlučila da se povuče zbog loših poslovnih rezultata.