Vida Ognjenović: Sve je bilo dogovoreno osim gašenja Tvrđava teatra


20. jun 2014. KULTURA – Izvor: Blic – Selektorka festivala Tvrđava teatar u Smederevu Branislava Liješević izjavila je danas da je festivalski savet “izigran” povodom odluke gradske uprave Smedereva o ukidanju te manifestacije zbog dugova i održavanju novog programa Teatar u tvrđavi u istom terminu.

“Ništa me nije iznenadilo jer je to bilo najavljeno dolaskom gradonačelnice koja nam je 2012. obećala da će dati četiri miliona dinara, potom je honorar korigovala na 2,5 miliona dinara, a onda nam nije dala bukvalno ni jedan dinar”, rekla je Liješević.

Predsednica Saveta festivala Tvrđava teatar Vida Ognjenović rekla je agenciji Beta da je iznenađena odlukom gradonačelnice i uprave Smedereva, jer je festival pripreman već nekoliko meseci.

“Čitavo proleće pripremamo festival u nadi da će biti para jer dve godine nismo ništa dobili, zato dugujemo. Da nije preuzet i termin Tvrdjava teatra, možda bismo se nekako snašli i održali kontinuitet”, rekla je Ognjenović.

Ona je dodala da je ove godine Savet planirao da smanji broj predstava i da su pozorište “Maska” iz Rumunije i Zagrebačko kazalište mladih bili spremni besplatno da gostuju, dok su Užičko i Subotičko pozorište hteli da nastupe uz plaćene minimalne troškove.

“Sve je bilo dogovoreno osim gašenja festivala”, rekla je Ognjenović.

Tokom pet godina na festivalu Tvrđava teatar od 6. do 11. jula gostovala su pozorišta iz Evrope i Srbije, ali su gradska uprava Smedereva i gradonačelnica Jasna Avramović odlučili da tu manifestaciju zbog dugova ukinu, i da osnuju novu pod imenom “Teatar u tvrđavi”.