Vida Ognjenović: Održavanje festivala ravno je čudu


13. jul 2013. KULTURA – Hrvatski dramski pisac Ante Tomić otvoriće u nedelju peti Međunarodni pozorišni festival Tvrđava teatar, koji se do 20. jula, održava u Smederevu, pod sloganom “Čudo je moguće”. Manifestacija će ove godine biti održana u manjim okvirima, a predsednica Saveta festivala Vida Ognjenović kaže u razgovoru za Danas da je “u ovom vremenu oskudice i zbunjenosti” održavanje festivala “ravno čudu”.

– Sve prilike, ili bolje da ih zovem neprilikama, nagoveštavale su najgore rešenje, a to je da ove godine Festival pauzira. No, uzeli smo samu Tvrđavu kao inspirativan, metaforičan primer. Ako je ona, stamena kakva je, pregurala pet i po vekova, pa mora da postoji mogućnost da i mi ispunimo barem pet godina, a to se ne može bez čvrstih temelja za koje smo sami odgovorni – ističe Ognjenovićeva.

Šta karakteriše ovogodišnju selekciju?

– Morali smo da suzimo obim Festivala, nema potrebe da navodim razloge za to, pa se takmiči manji broj predstava, od kojih samo jedna iz inostranstva. Ove godine u takmičarskom delu imamo i jednu veoma dobro napravljenu studentsku predstavu, koja će sigurno ući u neki od repertoara profesionalnih pozorišta. Uz to, u sopstvenoj produkciji radimo predstavu za ulični teatar, kao poklon gradu Smederevu za veliku navijačku podršku koju nam daje. I ove godine, kao uostalom i od prve festivalske premijere, imamo veliko interesovanje publike, koja je na taj način aktivno podelila našu upornost i energiju da se ne damo slabostima tekućih okolnosti.

Kriza i trenutno stanje u kulturi znatno su ugrozili opstanak svih manifestacija ove godine…

– Jeste, svedoci smo toga, neke preke presude su lebdele iznad mnogih projekata. Katkad je izgledalo da su u pitanju prave čistke. Opasno je to zapovedno svođenje kulturnih projekata na najnužnije, jer ko je taj ko propisuje prirodu nužnosti. Bilo je čak reči u jednom trenutku da se zbog besparice ni Bitef neće održati ove godine. Trudila sam se da u to ne poverujem. Smatrala sam to apokaliptičkim slutnjama, ili pak malom vradžbinom za odagnavanje zla. Ma, stvarno treba da se uozbiljimo. Mi kao da smo zaboravili da ono najgore što se kulturi može desiti jeste da se projektima sudi pritiskom na političko dugme, ili pak primenom bilo kojih isključivo ličnih kriterijuma. Kultura je složeno, razuđeno živo biće, koje se hrani vrhunskom društvenom energijom. Umetnost ne sme da bude ni u čijoj službi, ona odgovara samo za sebe, a najgora je kad je propaganda, ili zbirka opravdanja.

Izvor: danas.rs