Vestvud ulaže 450 mil $ u Železaru?


14. januar 2014. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – “Vestvud” (Westwood Financial Advisory), fond sa sedištem u Londonu i Beču, namerava da investira do 450 miliona dolara u Železaru, a odluka o tome da li će u potpunosti ili kroz strateško partnerstvo sa srpskom vladom sprovesti ovu investiciju biće doneta u naredna dva meseca.

Informacija o “Vestvudu” je malo, ukazuje list, dodajući da se u Železari ne priča mnogo o mogućem investitoru. Na svom sajtu se preduzeće prikazuje, kao i mnoga druga konsalting preduzeća, sa nadležnostima za analizu sektora u mnogim industrijskim oblastima.

“Vestvud” želi, prema ranijim informacijama, da modernizuje postrojenje za galvanizaciju u Smederevu, čime bi ono moglo postati dobavljač za Fijat, koji do sada nije bio zadovoljan kvalitetom isporučenih delova, te nije bilo nikakve saradnje.

“Virtšaftsblat” podseća da u Železari trenutno radi oko 1.800 radnika, koji očekuju da će vlada aktivirati bankarsku garanciju u iznosu od 30 miliona evra, kako bi se nastavila proizvodnja, jer železara trenutno ima sirovine za 45 dana rada.

Sredinom decembra je saopšteno da je vlada sa “Vestvudom” potpisala neobavezni memorandum o saradnji.

U smederevskoj Železari jutros je počeo sa radom pogon Topla valjonica, kao prvi u proizvodnji gotovih proizvoda.

Time proces izrade čelika ulazi u svoju završnu fazu, u skladu sa planom, rečeno je Tanjugu u Železari.

Očekuje se i da Hladna valjaonica, a zatim i progon za proizvodnju belih limova u Šapcu, do kraja meseca budu potpuno u funkciji.

Od ukupno 5.060 zaposlenih, danas se u fabrici na radnom mestu nalazi oko 75 odsto njih. Ostatak zaposlenih će se, kako se navodi u saopštenju, nakon godišnjih odmora i delom plaćenih odsustava, vraćati na posao sa početkom rada pogona finalne proizvodnje.

Železara Smederevo proizvodi toplo i hladno valjane limove za koje poseduje neophodne sertifikate.