Vestvud stiže u Smederevo


27. jun 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – Radna grupa za prodaju “Železare” sastaće se sledeće nedelje sa predstavnicima austrijskog fonda “Vestvud”, potencijalnim kupcem kompanije.

Dolazak delegacije “Vestvuda” jedan je od prvih koraka intenziviranja rada Vlade na prodaji “Železare”, koja zapošljava 5.000 ljudi. Prema saznanjima “Blica”, radna grupa koju predvodi ministar privrede Dušan Vujović će u narednih mesec dana pozivati na razgovore sve koji su dosad pokazali interesovanje za partnerstvo sa “Železarom”.

Cilj Vlade je, kako navodi naš sagovornik, da se dobiju detaljne informacije kakvu saradnju sa smederevskom kompanijom žele potencijalni kupci i ko je najbliži kupovini ove fabrike.

Predstavnici “Vestvuda” bili su u “Železari” prvi put u februaru ove godine kada su sa Vladom potpisali memorandum o saradnji i pokazali zainteresovanost za kupovinu 100 odsto kapitala. Dva meseca kasnije, interesovanje za preuzimanje smederevske kompanije pokazala je i američka “Esmark stil grupa”, čija je delagacija pre dve nedelje započela detaljnu analizu poslovanja “Železare”.

Interesovanje za kupovinu ove kompanije prethodno je pokazao i ruski “Ural vagon zavod”, te “Kor grupa”, u čijem vlasništvu je fabrika aluminijuma „Lamkos“ u Vučitrnu, a kao potencijalni partner se pominjala i turska kompanija “Trosčelik”.

Ministar privrede Dušan Vujović kaže da će Vlada u septembru ove godine imati rešenje za „Železaru“ i podvukao da sada postoji sedam ili osam zainteresovanih investitora.

– Sa dva investitora su već obavljeni razgovori, a razgovaraćemo i sa ostalima. Očekujem da ćemo do početka jula završiti sve preliminarne razgovore i objaviti poziv svim zainteresovanim investitorima da zvanično kroz proceduru tendera daju svoje ponude – rekao je Vujović.

“Železaru” je 2003. kupila američka kompanija “US Steel” za 21,3 miliona dolara, koja je od tada bila među vodećim srpskim izvoznicima, sve do januara 2012, kada je prodata Vladi Srbije za jedan dolar zbog gubitaka i pada cene čelika na svetskom tržištu.