Veljku Iliću ekipno srebro sa turnira „Olimpijskih nada“


08. novembar 2017. – SPORT – Veljko Ilić, kadetski reprezentativac Srbije u streljaštvu doneo je u Smederevo još jednu medalju sa međunarodne scene. Na 23. turniru „Olimpijskih nada“ u slovačkoj Njitri, koji okuplja budućnost svetskog streljaštva, kadetska reprezentacija Srbije, čiji je Ilić član, osvojila je drugo mesto vazdušnom puškom. U pojedinačnom plasmanu Ilić je prvog dana turnira bio nadomak finala, a drugog dana nije uspeo da popravi rezultat.
Ilić u nedelju na prvom državnom prvenstvu u mešovitim parovima vazdušnom puškom, čiji je Smederevo domaćin, nastupa u timu sa Natalijom Tasić, dok će „Smederevo“ vazdušni pištoljem predstavljati dve ekipe: u prvom timu su Ana Alentijev i Petar Adamović, a u drugom Ana Todorović i Dušan Bojić. Dan pre toga u subotu na našem strelištu biće održano drugo kolo kupa Srbije.

Tim Srbija 1, koji su sačinjavali kadetski reprezentativci Đorđe Savić, Stojan Stevanović i naš Veljko Ilić, sa 1839 krugova osvojio je srebrnu medalju u slovačkom gradu Njitra na jednom od najboljih međunarodnih turnira u streljaštvu za mlade strelce „Olimpijske nade“. Bolji rezultat od naše reprezentacije imala je Ukrajina 1 sa 1.850 krugova. Treće mesto osvojila je Mađarska sa 1.826 krugova.

Prvog dana takmičenja pojedinačno Ilić je bio nadomak finala, ali je sa 611,3 kruga ostao devetoplasirani kadet. Zlato je osvojio Đorđe Savić sa 246,1 krugom, odbranivši prošlogodišnju titulu, ispred mađarskog reprezentativca Zalana Peklera sa 243,7 krugova. Bronzanu medalju osvojio je Ukrajinac Aleksandar Zlonkevič sa 223,1 krugom. U kvalifikacijama Pekler je bio prvi sa 622,1 krugom, Savić drugi sa 621,3 kruga…

Drugog takmičarskog dana, u apsolutnoj konkurenciji, Veljko Ilić nije uspeo da popravi rezultat i sa 609,4 kruga bio je 26, na turniru koji je ove godine okupio više od 200 strelaca iz šest zemalja. Najbolji plasman od srpskih reprezentativaca ostvario je Aleksa Mitrović, četvrto mesto sa 201,5 krugova. U kvalifikcijama je takođe bio četvrti sa odličnih 619,8 krugova.

Sa prestižnog mitinga srpski reprezentativci su se kući vratili sa ukupno osam medalja u pojedinačnoj konkurenciji (tri zlata, dva srebra, tri bronze) i četiri u ekipnom nadmetanju (dva zlata i dva srebra). Pojedinačne medalje Srbije u Njitri – zlatne: (Kristina Lazarević, puška kadetkinje i apsolutna konkurencija), Đorđe Savić (kadeti puška), srebrne: Ivana Marić (kadetkinje puška) i Marija Malić (puška apsolutno), bronzane: Marija Malić (puška kadetkinje), Marija Zavišić (puška apsolutno) i Katarina Maricki (pištolj kadetkinje). Srpskim ekipama su pripale četiri medalje. Ženski kadetski tim puškom, sastavljen od tri imenjakinje (Marija Malić, Marija Zavišić i Marija Kolarević), je osvojio zlato, kao i kadetkinje pištoljem (Katarina Maricki, Teodora Simić, Jovana Todorović). Srebrna odličja pripala su timu juniorki puškom (Ana Akifović, Jovana Jović, Kristina Lazarević) i kadetima istim oružjem (Veljko Ilić, Đorđe Savić i Stojan Stevanović).