Vek i po smederevske bolnice


14. novembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Obeležavanjem slave Sveti Luka, u Opštoj bolnici u Smederevu, koja nosi ime ovog svetitelja, počeo je program posvećen velikom jubileju – 150 godina postojanja ove ustanove. Vek i po navršava se tačno na Aranđelovdan, 21. novembra.

Danas je bolnica „Sveti Luka” regionalna, sa oko 750 zaposlenih, od kojih je 600 zdravstvenih radnika. Raspolaže sa skoro 400 bolničkih kreveta. U postojećoj zgradi radi od 1971. godine. A njena istorija započeta je, zapravo, u jednoj privatnoj kući u naselju Carini, 1866. godine.

Skoro dve decenije su se Smederevci lečili na tom mestu, a prava bolnica sazidana je 1885. na mestu gde je današnja zgrada. Bombardovanjem u Prvom svetskom ratu porušena je do temelja, da bi u potonjem periodu doživela selidbe, ali i nova oštećenja u narednim ratnim razaranjima.

Izgradnjom Centra za rehabilitaciju u okviru novootvorenog Doma narodnog zdravlja, krajem pedesetih godina prošlog veka, praktično je počela i „rehabilitacija” smederevskog zdravstva koje u kasnijim godinama beleži mirnije dane i uspon.

Bolnica je za 150 godina menjala i status. Prema svedočenju aktuelnog rukovodstva, bila je dva puta okružna, oblasna, banovinska. Vremešniji Smederevci dobro se sećaju da se dugo zvala „Milivoje Stojković Mića”.

Tada je bila medicinski centar, potom zdravstveni, a od pre pet godina radi kao samostalna ustanova. Prošle godine dobila je trogodišnju akreditaciju, a već duži period ovde se mnogo radi na adaptaciji dotrajalih odeljenja.

– U toku je renoviranje odeljenja produženog bolničkog lečenja, a završili smo radove na patologiji, pokrili smo deo porodilišta, sredili dečije odeljenje, kao i cerebrovaskularnu jedinicu na neurologiji. U martu smo otvorili novu koronarnu jedinicu. Nastavljamo adaptaciju jednog po jednog odeljenja, a paralelno nabavljamo i opremu – kaže za „Politiku” dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice „Sveti Luka” u Smederevu.

Iduće godine u planu je da se otvori intenzivna nega na internom odeljenju, a Đorđević se nada da će tokom 2017. godine bolnica prikupiti novac za renoviranje zgrade psihijatrije iz 1929. godine koja je pod zaštitom države.