Vek i po od rođenja Branislava Nušića


09. april 2014. KULTURA – Izvor: RTS – Okrugli sto nazvan “Nušiću u čast” održan je u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, povodom 150. godišnjice rođenja velikog srpskog pisca i kulturnog poslenika Branislava Nušića. Sutra će u “Zvezdara teatru” premijerno biti izvedena predstava “Rođendan gospodina Nušića”.

Skup su organizovali Udruženje dramskih pisaca Srbije (UDPS), manifestacija “Nušićevi dani” iz Smedereva i Pozorišni muzej, prenosi Tanjug.

Predsednik UDPS-a Miladin Ševarlić je pozdravljajući prisutne uputio poziv pozorištima da igraju Nušićeve komade.

Dramski umetnik Milan Caci Mihailović pročitao je Nušićev “kulturni testament” iz 1937. godine u kojem on opisuje “naše često mutno podneblje” i kako je teško da tu procveta nežna biljka kulture.

Ocenjujući da pojedinac tu malo šta može da učini, slavni pisac se u ovom tekstu zalaže za “udružene duhovne moći”.

U uvodnom izlaganju, pod naslovom “O Nušiću iz mrtvog ugla”, Ševarlić je istakao da Nušić nije pisao političke drame, već njegovi likovi i situacije proizlaze pre svega iz mentalitetskih obrazaca, koji utiču i na politički život.

Nušić je govorio o prepoznatljivim modelima društvenog ponašanja, ali njegov svet, likovi i odnosi, ocenio je on, predstavljaju samo nevini embrion iz koga su izrasle zastrašujuće groteske vremena u kojem danas živimo.

“Svi njegovi sreski načelnici, lažni doktori, grabljivi naslednici, žbiri, panduri, pijani činovnici, prostaci i prostakuše na vlasti i oko nje, deluju kao dobroćudni patuljci prema ovim džinovima političke pljačke i nasilja, majstorima privida, cinizmu i oblapornosti kriminogenih bogataša, licemerju narodnih dužebrižnika, prema pokvarenjacima koji ovu naciju vode u sunovrat”, rekao je Ševarlić.

Kada bi se Nušić pojavio “po drugi put među Srbima” teško bi prepoznao svoje likove, jer su metastazirali, naglasio je on u analizi društvenih prilika i neprilika od Nušićevog vremena do danas.

“Nalazimo se usred progresije u kojoj se ni sam Nušić ne bi snašao, ni kao srpski rodoljub ni kao pisac. U njegovo vreme biti pisac još uvek je nešto značilo. Danas možete pisati što god hoćete, niko više neće ni da vas uhapsi”, zaključio je Ševarlić.

Teatrolog Raško V. Jovanović naslovio je svoj referat “Nušićev zavet za 21. vek”.

Podsetivši na probleme Nušića sa kritičarima, posebno Jovanom Skerlićem, koji su tvrdili da njegovo delo nema dubljeg pozorišnog ni književnog značaja, on je istakao da je vreme to demantovalo.

Nušić je ostao naš savremenik, majstor u komedijama, ali i plodan autor u mnogim drugim proznim žanrovima, kao i u poeziji, a zbog pesme je dospeo i u zatvor, rekao je on.

Jovanović je analizrao bogat komediografski opus, naročito iz velike završnice sa komadima “Mister dolar”, “Ožalošćena porodica”, “Dr”, “Ujež”, “Pokojnik”, u kojima se autor bavio temama kao što su moć novca, kupovina diploma, sprega vlasti i privatnog kapitala…

“Nušić je pokazao prstom na krivca – vlast koja pospešuje korupciju i stanje apsurda. U 21. veku te pojave su hipertrofirale. Nušićev zavet je da naši savremeni satiričari tu nađu inspiraciju, da pišući jasno ukažu na izvor svega zla u ovoj zemlji”, naglasio je on.

Profesor dr Dušan Ivanić sa Filološkog fakulteta govorio je na temu “Pretpostavke poetike Branislava Nušića”.

Na tribini, pred malobrojnom publikom, učestvovalo je još desetak profesora sa Fakulteta dramskih umetnosti, Filološkog i Filozofskog fakulteta, teatrologa, pozorišnih istoričara, dramaturga, kao i glumica Gorica Popović, prošlogodišnja dobitnica nagrade “Nušićevih dana”.

Saopštenja i diskusije biće publikovani u posebnom broju časopisa “Drama” koji izdaje UDPS.