Većina poslodavaca ne poštuje preporuke


26. avgust 2011. DRUŠTVO- Većina poslodavaca u Smederevu ne poštuje preporuke o zaštiti radnika koji rade na otvorenom prostoru, na temperaturama višim od 35 stepeni.

Zbog visokih dnevnih temperatura, koje su već počele i koje će prema prognozi meteorologa trajati do kraja sedmice oglasio se i ministar rada I socijalne politike Rasim Ljajić. On je u ime svog ministarstva preporučio poslodavcima u Srbiji da zaštite radnike koji rade na otovrenom, tako što će raspodeliti radno vreme u ranim jutarnjim I kasnim popodnevim satima. Ova preporuka upućivana je vlasnicima preduzeća I prethodnih godina kada su zabeležene tropske temperatature iznad 35-og podeoka.

Inspektor rada republičke inspekcije Zorica Ilić obišla je više gradilišta u Smederevu I na licu mesta se uverila da poslodavci ne poštuju preporuku ministra rada, na osnovu koje bi trebalo da se zaštite radnici koji rade na otvorenom prostoru. Prema njenim rečima radno vreme bi trebalo u takvim uslovima da se obustavi u periodu od 11 do 16 časova. Istina je da su Poslodavci, kako tvrdi Inspektor rada Zorica Ilić obezbedili veliku količinu vode za piće, rashladjenje, češće pauze I zamenu radnika tamo gde je to moguće, ali je to nedovoljno.

U kompaniji USS Srbija, kao I prethodnih godina, menadžeri dnevno dobijaju informacije o toplotnom indeksu, na osnovu kojih sprovode mere zaštite radnika. U sladu sa tim uputstvima, zaposlenima u toj kompaniji obezbedjuju se dovoljne količine tečnosti sa elektrolitima, zatim prostorije u kojima mogu da se rashlade tokom propisanih pauza, kao I raspored smenjivanja radnika tokom pauze. Osim toga USS Srbija svakog leta svojim radnicima nudi brošure koje sadrže preporuke o bezbednosti tokom leta. U JKP Komunlac takođe vode brigu o svojim radnicima, kaže vršilac dužnosti direktora Mirjana Stojčić. Tokom letnjih meseci, zaposlenima koji rade na iznošenju smeća radno vreme je pomereno I počinje u 6, a završava se oko 11.30, odnosno dvanaest sati, kada obave posao. Čišćenje ulica počinje u ranim, a pranje u večernjim satima. Radnici koji rade na pijacama, rade pre podne do 14 časova, a u Radnoj jedinici Zelenilo, zaposleni posle 12 sati ne izlaze na teren, odnosno parkove zalivaju u noćnoj smeni. Što se tiče zaposlenih u zajedničkim službama tog preduzeća, radno vreme na visokim temperaturama je od 7 do 15 časova, ali radnici već u 14 časova napuštaju svoja radna mesta, zato što u toj zgradi nisu klimatozovane sve prostorije, potvrdjuje vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mirjana Stojčić .

Izvor: Televizija Smederevo