Večeri smederevskog Orfeja


21. oktobar 2011. KULTURA – Prateći program večeri Smederevskog orfeja u okviru Festivala poezije, okupio je ovog popodneva u vinskom gradu pesnike, prevodioce i goste ove značajne manifestacije. Uz dobro vino, muziku i poeziju, Smederevci i njihovi gosti slavili su Bahusa.

Mit o Bahusu iz rimske mitologije, govori da se on ponovo rodio iz svog srca koje je promaklo njegovim proždrljivcima. Obnavljajući tu sadržinu mita pripadnici Bahusovog kulta, najčešće žene, počinjale su svoj ritual dugotrajnim plesom koji ih sjedinjavao sa Božanstvom i njegovim principom – sveopštom plodnošću i neuništivim životom prirode. Ne uz ples, ali svakako uz muziku, pesmu I vino, slavili su ovog popodneva gosti Smedereva. Kako se vinom nazdravlja u svim važnim prilikama za život čovekov, pesnici su mu odvajkada davali posebno mesto.

Predstavljući ga kao izraz radosti življenja, prolaznosti I opiranja smrti, pa I ne čudi što su pojedine posvećene groždju, vinogradima, kafanama, ili kako se čulo, vrenju pesme.

Najlepše pesme o vinu čitali su Asis Sanijal, Paras Duta, Žegož Valčak, Nataša Bajić, Djuzepe Napolitano, Dragan Mraović, Kolja Mićović I Antonio Porpeta.

U mnoštvu etno motiva, slika I suvenira, medju ljubiteljima vina, odzvanjali su I zvuci dua Oba, dok su pesnici još jednom Smederevo osećali kao svoj grad. Neki su čak našem gradu posvetili, a neke je naš grad inspirisao za stihove o vinu pridružujući se tako nepreglednoj poetskoj vinskoj porodici.

Izvor: Televizija Smederevo