Veče sa Mošom Odalovićem


12. decembar 2017. KULTURA – Program „Ima nekog neba u meni…veče sa Mošom Odalovićem“ koji će se održati u sredu, 13. decembra sa početkom u 18.30 u Кoncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo predstaviće autorski lik Odalovića na nešto drugačiji način nego što je obično slučaj kada je reč o afirmaciji njegovog dela.

Orijentisan prevashodno na komunikaciju sa zrelijom publikom, razgovor sa Odalovićem biće posvećen njegovom odnosu prema umetnosti, iskustvu stvaralačkog rada, tematskim preokupacijama i kreativnom porivu koji se manifestuje kroz pisanje, ali i likovni rad. Susret sa Odalovićem obuhvatiće neizbežno pitanje poetske vernosti svetu detinjstva, posvete detetu i svežini i snazi doživljaja koji mu pripadaju.

Pažnja će biti posvećena i, za Odalovićevo stvaralaštvo karakterističnim, iskustvima radosti postojanja, ozarenja, divljenja, topline, duševnosti, uprkos teškim iskušenjima na koja možemo biti stavljani u toku života. Tokom razgovora umetnik će govoriti i o svom odnosu prema zavičaju i ukorenjenosti u njemu kao ličnoj i stvaralačkoj konstanti, o pogledima na porodicu i tradiciju, o problemu vrednosne orijentacije, o duhovnim putokazima i o značenjima koje ljudsko biće nosi i oličava kao „zrnce vasione“ . Sposobnost da se teške socijalne teme i udesi ljudi čije portrete daje u svojim delima obrade sa pečatom duhovitosti biće istaknuta kao još jedno važno obeležje Odalovićevog dela.

Ulaz na program je slobodan, a razgovor će voditi Marko Cvetković, zadužen za obrazovni program Centra za kulturu Smederevo.