V.d. direktorka: Ova situacija mi ne pogoduje


03. mart 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Novoimenovani vršilac dužnosti direktora smederevske Gimnazije, profesorka ruskog jezika Radmila Trajković, i drugi radni dan svog prinudnog upravljanja, suočena je sa blokadom rada. Navodi da je ministarstvo prosvete upoznato sa trenutnim stanjem i potvrđuje za „Smederevske novine“ da je školu i danas posetila prosvetna inspekcija. Šta su u Gimnaziji radili i kakve mere će preduzeti nije otkrila, ali ističe da je i bez njihovih smernica apelovala na sve profesore da pozovu učenike da dođu u školu kako bi se nastava odvijala u zakonskim okvirima. Navodi da nije dozvolila učenicima okupljanje u svečanoj sali jer im je mesto u učionicama i ostaje pri ranijem stavu da su deca izmanipulisana.
Istovremeno ne navodi koje joj je konkretne mere, kao „prinudnom upravniku“, ministarstvo naložilo da sporvede. Objašnjava da joj je zadatak „da se u školi nastavi sa normalnim radom, da učenici ne trpe zbog prinudnih mera, da budu na časovima, da se nastavi sa kvalitetnim radom i aktivnostima, kao što su pripreme za takmičenje, za prijemne ispite…“ Na opasku novinara da je škola i pre uvođenja pinudne uprave normalno funkcionisala i da nije bilo prekida nastave odgovara:
– Ministarstvo je propuste prethodnog direktora ispravilo tako što su ga smenili, a mi treba da radimo na normalnom funkcionisanju škole. Ali ovde je sada vanredno stanje. Ova situacija ne pogoduje nikome, ni meni, a mislim ni kolektivu.

Na pitanje da li, zbog celokupne situacije koja je izazvana uvođenjem prinudnih mera u školu, i dalje smatara da je trebalo da prihvati funkciju vršioca dužnosti, novoimenovana direktorka odgovara:
– A zašto da ne prihvatim? Smatram da sam sposobna to da radim i mislim da sam sposobna da ostvarim dobar kontakt sa ljudima. Oni koji me stvarno znaju misle da to mogu da radim i oni su me podržali.
Potvrđuje za naš portal da je u petak konstituisan privremeni Školski odbor, čijih je svih devet članova predložila lokalna samouprava. Za predsednika je izabran Vlada Janjić, nekadašnji direktor osnovne škole „Dositej Obradović“ na Carini.

-To su sve članovi lokalne samouprave, to nije tajna i tako je naloženo. Ja sam odmah po konstituisanju Školskog odbora i kad smo izabrali predsednika predložila da raspišemo konkurs za izbor direktora. Jesam izjavila da nemam drugi deo licence, što je neophodan uslov za direktora, valjda i to nešto govori. Evo, nek se prijave svi koji imaju taj drugi deo. Završiću ja to u međuvremenu, to meni sledi, ali neka se prijave, demokratski – navodi Radmila Trajković, navodeći da očekuje da će posle večerašnje sednice Školskog odbora biti pokrenuta i procedura za izbor novog direktora Gimnazije.

Ističe da je za svaku školu od velike važnosti saradnja sa lokalnom samoupravom.
-Saradnja sa lokalnom samoupravom regulisana je članom zakona o sistemu obrazovanja, kad su u pitanju kapitalne investicije i pomoć. Svaki direktor treba, kao i druge škole što vidim da rade, da sarađuje, da bi pomogli, da bi imali bolje uslove za rad, da škola izgleda bolje, da nam učenici imaju bolje kabinete. Nama stalno kaplje krov, ugao škole se odlepio, znači, kad nema neke saradnje, to je sve teže. Lakše ćete sarađivati sa nekim kad imamo dobru komunikaciju i novca i svega, ali kad neko ne želi saradnju to nije moguće. A to je opet u interesu dece – zaključuje novimenovana direktorka.