Utišan hod Smedereva


11. jul 2012. PRIVREDA – Tihi hod železare u Smederevu pokrenuo pitanje nezaposlenosti u tom gradu. Situaciju dodatno komlikuje neizvesnost oko gradnje rafinerije nafte.

Obustava proizvodnje u Smederevskoj železari pokrenula je pitanje nezaposlenosti u tom gradu. Dok se proizvodnja ne normalizuje zaposleni će primati 60 odsto plate, što će se odraziti na život 110.000 građana.

Mnogi građani su u kreditima, a kupuje se samo najneophodnije i na odloženo plaćanje. Građani Smedereva kažu da je stanje kritično i da se odmah primeti kada železara ne prima pare. Zabrinut je i čitav metalski kopleks jer mu proizvodnja zavisi od Železare.

Ekonomista Miladin Kovačević upozorava da će najveću štetu trpeti izvoz.

“Najveća posledica je u izvozu i ta socijalna dimenzija u samom Smederevu, očuvanje radnih mesta i očuvanje nekog standarda jer je taj grad jeste bio oslonjen na taj u našim uslovma veliki gigant”, kaže Kovačević.

Smederevsku situaciju dodatno komlikuje neizvesnost oko gradnje rafinerije nafte. Na tu investiciju se računalo, ali pošto “Komiko oil” nije platio zakupninu zemljišta u datim rokovima grad je podneo tužbu za raskid ugovora.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kaže da je grad uložio sve napore da sačuva investitore.

“Grad Smederevo bi svakako bio presrećan da i više investitora dođe u narednom periodu nego što je došlo. Mi ćemo se i dalje truditi za svakog investitora i za svaku investiciju, pa makar ona bila 10 hiljada evra”, ističe gradonačelnica Smedereva.

Iz “Komika” poručuju da ne odustaju od gradnje rafinerije i da će u narednih 30 dana iskoristiti sva zakonska prava kako bi Privredni sud u Požarevcu odbio tužbu grada.

Izvor: RTS