Ustanova kulture od nacionalnog značaja i u Smederevu


17. maj 2013. KULTURA – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije, stekao je status ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Na osnovu Zakona o kulturi, Nacionalni savet za kulturu Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja predložili su Vladi Republike Srbije dodelu statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja Regionalnom zavodu u Smederevu, zbog postignutih izuzetnih rezultata na zaštiti i prezentaciji nepokretnog kulturnog nasleđa na teritoriji svoga delovanja.

Direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Veroljub Ranković, izrazio je zadovoljstvo sticanjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja.

„Ovo je veliko priznanje za ustanovu i za sve zaposlene, jer su svojim visokoprofesionalnim i stručnim angažovanjem doprineli da nadležne institucije prepoznaju taj rad i donesu ovakvu odluku”, rekao je Ranković.

Ranković je dodao da je ukupan rad na zaštiti, pre svega, Smederevska tvrđave, spomenika kulture od izuzetnog značaja, koja je upisana na preliminarnu listu Svetske kulturne baštine pri UNESCO-u, imao veliki doprinos na donošenje takve odluke i ocenio da je sada još veća obaveza Zavoda da nastavi započete i nove projekte.

Grad Smederevo se može pohvaliti da je među retkim gradovima van velikih centara, jedini u Podunavskom i Braničevskom okrugu, koji je dobio jednu ustanovu kulture od nacionalnog značaja, sada i u formalnom smislu.

Odluka osticanju statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije, od 10.maja 2013.godine.

Izvor: smederevo.org.rs