Uspešan nastup Patosa u Turskoj


11. oktobar 2012. KULTURA – Predstava „Plastične bašte“ odigrana je u glavnom programu Drugog međunarodnog pozorišnog festivala za decu i omladinu „Mala slova, veliki snovi“, proteklog vikenda u Istanbulu.

Predstava je odigrana, zbog velikog interesovanja, dva puta, a glumci pozorišta Patos održali su i dve radionice za decu, na temu ekologije i zaštite životne sredine.

Patos je jedino pozorište na pomenutom festivalu, koje je nastupilo na sceni „Džemal Rešit Rei“, koja je najveća i najsavremenija scena u Turskoj, a prema tvrdnjama domaćina, druga najveća i najsavremenija na svetu.

Dve prepune dvorane, potvrdile su izuzetan uspeh i scensko izvođenje na najvišem nivou predstave „Plastične bašte“.

U međuvremenu, Patos priprema i nova gostovanja predstave „Brat“ početkom sledeće godine u Italiji. Obe predstave su koprodukcija smederevskog pozorišta Patos sa italijanskim Teatrom Koreja iz Lećea i obe u režiji Salvatorea Tramaćerea. Tako ove dve predstave nastavljaju svoj život na međunarodnim scenama.

Podsetimo, Grad Smederevo je pokrovitelj predstave „Plastične bašte“, a posle gostovanja u Istanbulu, kojeg zovu i prestonicom sveta, do kraja godine su planirani nastupi ponovo u Hrvatskoj, u Rijeci, a moguće je i gostovanje u Japanu, sa kojim Patos ima posebne kulturne veze.

Početkom 2013. godine Patos nastavlja turneju sa „Bratom“, a prva gostovanja biće u gradskim pozorištima dva grada na severu Italije, Monfalkone (Monfalcone, Teatro Comunale – 11. januar) i Kasalmađore (Casalmaggiore, Teatro Comunale – 12. januar).

Izvor: smederevo.org.rs