Uskoro prvi “Teatar u tvrđavi”


25. jun 2014. KULTURA – Izvor: Naše novine – Prvi festival „Teatar u tvrđavi“ biće posvećen obeležavanju stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Publika će moći da pogleda pet predstava. U završnoj večeri – koncert „Kreće se lađa francuska“.

Međunarodni pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ koji se među zidinama Malog grada odvija umesto Tvrđava teatra, po prvi put će publiku okupiti od 6. do 11. jula. Na programu je pet predstava , a za festivalske nagrade takmičiće se četiri domaća i jedno pozorište iz inostranstva.

Reč je teatru „Maska“ iz Bukurešta koje će, prve večeri izvesti predstavu „Park“. Za rad ove trupe karakteristično je istraživanje univerzalnih sredstava izražavanja, pa je naglasak na neverbalnoj komunikaciji, pantomimi, gestu, pokretu tela.

„Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ u izvođenju Šabačkog pozorišta , publika će moći da pogleda 7. jula. Tekst i režiju potpisuje Aleksandar Lukač, koji dobrog vojnika Švejka, ovekovečog u romanu češkog pisca Jaroslava Hašeka, vidi kao simbol otpora jednoj imperiji. Jedna od najvažnijih poruka komada je apsurdnost rata, a glavnu ulogu tumači Bogoljub Mitić.

Dramatičan odnos između majke i ćerke i suprotstavljene kontekste porodičnog nasilja s jedne, i prava na slobodu ličnog izbora s druge strane, obrađuje predstava „Lepotica Linejna“, nastala u koprodukciji agencije ART TEMA i Kruševačkog pozorišta. Prema tekstu savremenog irskog pisca Martina Megdone, adaptaciju i režiju je uradio Miloš Jagodić. Biće to prilika da na sceni vidimo Ljiljanu Stjepanović, Smederevca Dejana Tončića, kao i Nikolu Rakića i Jelenu Stajkovac, a posebnu atmosferu predstavi daje muzika čiji je autor Milan Đurđević iz benda „Neverne bebe“.Ovaj pozorišni komad na programu je 8.jula.

Ansambl Narodnog pozorišta u Nišu nastupa 9. jula izvođenjem predstave „Mala“ prema tekstu Radoslava Pavlovića. Reč je o poznatoj priči prema kojoj je urađen i film, a ovoga puta, gledaćemo je u interpretaciji Marije Vidaković, Ivane Nedović, Dejana Cicmilovića i drugih.

Predstava „Devetstopetnaesta-tragedija jednog naroda“ po istoimenom romanu Branislava Nušića na programu je pretposlednje festivalske večeri, 10.jula. Dramatizaciju ovog dela uradio je Spasoje Ž. Milovanović, a reditelj je Milan Nešković. Predstava je nastala u koprodukciji Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta Niš i Doma kulture „Vuk Karadžić“ Loznica.

Kroz evociranje tragičnog ratnog doba i pozicije srpskog naroda u njemu, predstava afirmiše saglasje pojedinačnog i kolektivnog, međusobno razumevanje likova koji dele kolektivnu tragediju.

Završne večeri, doprinos obeležavanju stogodišnjice Velikog rata daće i organizatori festivala „Teatar u tvrđavi“, i to koncertom „Kreće se lađa francuska“. Pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, nastupiće Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, AKUD „Lola“, Merima Njegomir, Bilja Krstić, Dragoljub Bajić, Nebojša Dugalić i Marija Jovanović.

Moto festivala, „Kretanje“, ukazuje na umetničko i civilizacijsko iskustvo koje podrazumeva hod kroz vreme, epohe, žanrove, pozorišne forme i različita stilska obeležja.