Uskoro promena vlasti


05. oktobar 2013. DRUŠTVO – Do kraja oktobra očekuje se promena lokalne vlasti koju, prema koalicionom sporazumu, i dalje čine GG „Pokret za Smederevo“, SPS i DS, iako je gradonačelnica Jasna Avramović (PZS), sa svojim odbornicima, prešla u Srpsku naprednu stranku. U takvim okolnostima, gotovo je nemoguće precizno tvrditi ko su pripada vlasti, a ko opoziciji…

– Uloga Demokratske stranke u lokalnoj samoupravi je obesmišljena. Jednostavno, nemamo prostor za svoju politiku, sve se svodi na fotelje pojedinaca iz stranke, pa je pametnije da izađemo iz vlasti. Ali, tu odluku ne podržavaju svi naši članovi – objašnjava sagovornik „Novosti“ iz smederevskog odbora DS, ne želeći da se javno eksponira.

I, zaista, još mnogo toga ukazuje da u lokalnom odboru demokrata vlada poprilično rasulo, tim pre što se nezvanično saznaje da su neki funkcioneri dobili ponudu da ostanu u vlasti kao nestranačke ličnosti ili da pređu u tabor SNS.

Zasada, međutim, nema potvrde da bi odbornici Demokratske stranke od naredne sednice Skupštine mogli sedeti u klupama opozicije.

– Gradski odbor DS odluku o daljem učešću u parlamentarnoj većini doneće posle konsultacija sa dosadašnjim partnerima, odnosno sagledavanja argumenata za i protiv nastavka zajedničkog rada – kaže predsednik GO DS Ivan Stevanović.

U iščekivanju rekonstrukcije gradske vlasti, ima i pregrupisavanja snaga na drugim stranama. Dva odbornika Jedinstvene Srbije i jedan iz Saveza romskih nevladinih organizacija „Smederevski forum“ napustili su odbornički klub socijalista, pa on sada – umesto deset – ima sedam članova.

– Oni su ove pozicije dobili zahvaljujući listi koja se zvala SPS-JS-SF-Branče Stojanović, pa mislim da nije korektno da odu bez pozdrava, umesto da analiziramo saradnju i njihov rad – kaže šef odborničke grupe SPS, Milovan Kostić.

Doskorašnji predstavnici JS I SF, takođe po nezvaničnim najavama, osnovaće novu odborničku grupu, a odgovor na pitanje da li su ih programski ciljevi naveli da se otcepe, ili je u pitanju drugi politički interes, odnosno dogovor, znaće se čim bude formirana nova skupštinska većina. O njoj će, naravno, primarno odlučivati naprednjaci – iako su na izborima osvojili samo devet mesta.

Izvor: novosti.rs