Uskoro nove promene vlasti na lokalu


08. januar 2013. DRUŠTVO – Do kraja ovog meseca trebalo bi da se nastavi prekomponovanje vlasti u opštinama i gradovima po republičkom modelu. Novu većinu prvi bi trebalo da dobiju građani Smedereva i Požarevca.

Šema vladajuće koalicije sa republičkog nivoa do kraja meseca trebalo bi da se preslika na još nekoliko opština koje će preuzeti naprednjaci, socijalisti i regionalisti. Državni ”kroj” među prvima bi mogli da preuzmu Smederevci i Požarevljani, a u redu stoje još Šapčani, Kikinđani, Somborci…

Iako je prvobitno dogovoreno da se prekomponovanje vlasti na lokalu završi do kraja prošle godine, više od dvadeset gradova i dalje čeka nove predsednike. Zbog praznika većina pregovora je obustavljena, a jedino su u Smederevu prošle nedelje lideri SNS, SPS i URS potpisali sporazum o saradnji koji je uvod u formiranje nove većine.

Isti scenario očekuje se i u Požarevcu, a kako nam je rekao vođa naprednjaka u Braničevskom okrugu Veroljub Arsić, nova većina dobiće podršku u skupštini do kraja meseca.

– Osim partnera sa republičkog nivoa, koaliciji bi trebalo da se priključi i SPO i LDP – rekao nam je Arsić.

Za razliku od ova dva grada, gde sa samo čeka ”paraf”, mnogo neizvesnija situacija je u Šapcu, Kikindi i Somboru gde se, takođe, mesecima najavljuju promene.

Inače, na spisku gradova gde se očekuje preslikavanje nalaze se i Knjaževac, Beočin, Nova Varoš, Ivanjica, Majdanpek, Sremski Karlovci, Varvarin, Stara Pazova, Prijepolje…

Izvor: Večernje novosti