US Steel traži posao do marta


26. januar 2012. PRIVREDA – Izvor: SEEbiz/Blic – Radnici „Ju-Es stila Srbija“ smatraju da je dobro što slovačka železara, koja je u vlasništvu „Ju-Es stila“, počinje od 1. februara da radi puno radno vreme i da to ne znači da je američka kompanija digla ruke od železare u Srbiji, već da je to znak mogućeg oporavka. U firmama koje sarađuju sa “Ju-Es stilom” kažu da im je železara tražila narudžbine za mart, kako bi procenila da li će imati dovoljno posla.
Jedan od vlasnika preduzeća koje kupuje čelik od „Ju-Es stila“ ističe da je poznato da je slovačka čeličana bolja od srpske, kao i da ima manje troškove, jer deo sirovina ne uvozi.

On kaže da su Amerikanci pre nekoliko nedelja obećali da će poslovne partnere mesec dana ranije obavestiti o sudbini smederevske železare i da do sada nisu dobili nikakvu informaciju. On navodi da se cena čelika lagano oporavlja, što Amerikacima ide naruku. U januaru je bila veća 10 evra po toni, u februaru se očekuje da bude viša 20 evra, a u martu se očekuje rast od još 30 evra, što je, ako se ostvare prognoze, rast od decembra veći od 10 odsto.

Smederevo bi moglo kao 2009. godine da ugasi obe peći, a da nastave da rade valjaonice. Amerikancima ne ide u prilog da zatvore firmu jer to nije jeftino, treba platiti sve dobavljače, radnike, gašenje peći… Mada ni to ne vredi ako fabrika pravi gubitak, što je sada slučaj – navodi poslovni partner smederevske kompanije.
Mikulaš Hintoš, predstavnik sindikata fabrike u Slovačkoj, izjavio je juče da posle kriznog režima kada je za jedan dan skraćena radna nedelja od 1. februara proizvodnja kreće punom parom.

Da se svih 13.000 zaposlenih vrati u sve smene pomoglo je, prema procenama analitičara, povećanje tražnje, a najverovatnije ambiciozni planovi slovačkih fabrika automobila.

Odluka o sudbini smederevske čeličane očekuje se 31. januara, a Vlada Srbije formirala je u utorak radnu grupu za železaru. Iz „Ju-Es stila Srbija“ juče nisu hteli da komentarišu vest iz Košica, već su ponovili ranije saopštenje da je ekonomska situacija u Evropi, naročito u južnoj Evropi, veoma teška, da su im finansijski rezultati u Srbiji neprihvatljivi i da istražuju sve mogućnosti.

Mileta Gujaničić iz Sindikata “Nezavisnost” u „Ju-Es stilu“, ističe da vest iz Košica ne mora da bude loša.
Ako su oni krenuli, znači da je situacija bolja i možda ćemo se i mi vratiti na puno radno vreme – ističe on.

I Siniša Prelić iz Saveza samostalnih sindikata navodi da su juče imali sastanak sa poslovodstvom i da je jedina tema bila da se ispoštuju ugovori jer moraju da isporuče oko 67.000 tona robe.

Smederevci, ne samo oni koji rade u „Ju-Es stilu“, s mnogo zebnje iščekuju šta će se desiti. Osim 5.500 zaposlenih i 15.000-20.000 članova njihovih porodica, i mnogi drugi, na ovaj ili onaj način su upućeni na železaru.

Prvi put kada je kriza udarila, početkom 2009. godine, „Ju-Es stil“ je većini firmi naših članova, s kojima je dotle sarađivao, ili smanjio narudžbine ili ih otkazao, pa su ovi morali da otpuštaju radnike ili da “stave ključ u bravu”. Bojim se da će sada biti i gore – kaže Branislav Danković iz Opšteg udruženja preduzetnika u Smederevu.

Od privatnika još su više zabrinuti u lokalnoj samoupravi jer se gradski budžet najvećim delom puni baš iz ove američke kompanije.