Uralvagonzavod otkupio Železaru?


19. oktobar 2012. PRIVREDA – Zavisno preduzeće ruske kompanije Uralvagonzavod (UVZ) jedino se prijavilo na tender za strateškog partnera Železare Smederevo.

Kako je saopštila Agencija za privatizaciju Srbije, jedino se ta kompanija prijavila do 16.00 sati kada je danas istekao rok za dostavljanje prijava za učešće u transakciji i otkup transakcione dokumentacije za izbor strateškog partnera za smederevsku železaru.

Kompanija “Uralvagonzavod”, spada među 100 najvećih vojno-industrijskih kompleksa u svetu.

Podsetimo, premijer Ivica Dačić izjavio je nedavno da je jedna ozbiljna ruska kompanija zainteresovana za strateško paratnerstvo sa “Železarom Smederevo”.

Dačić je rekao da su predstavnici vlade već razgovarali sa tom kompanijom, a Ministarstvo finansija i privrede objavilo je javni poziv za izbor strateškog partnera za “Železaru Smederevo”, koji treba da obezbedi kontinuitet njenog poslovanja i daljeg razvoja.

Tender je raspisan je na osnovu Zaključka Vlade Srbije od 4. oktobra, a premijer Dačić je demantovao navode pojedinih medija da su Rusi odustali od “Železare Smederevo”.

Međutim, tada su ruski mediji objavili da je Ruski državni Uralvagonzavod (UVZ) zainteresovan za kupovinu Železare Smederevo i o tome pregovara sa srpskom vladom, ali nema nameru da učestvuje na tenderu.

Generalni direktor UVZ-a Oleg Sijenko potvrdio je tadau da korporacija pregovara o kupovini Železare, ali da “konačna odluka o svrsishodnosti još nije doneta”.

“Železara Smederevo ima potencijal za saradnju i sa filijalama UVZ-a i sa samim UVZ-om na Uralu”, kaže Sijenko.

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je 8. oktobra javni poziv za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika Železara Smederevo za obezbeđenje kontinuiteta poslovanja i daljeg razvoja tog preduzeća.

Železara Smederevo osnovana je pod imenom “SARTID” (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko društvo) 1913. godine, a nakon stečaja i privatizacije 2003. godine menja ime u “Ju-es stil Srbija”.

U januaru ove godine Vlada Srbije otkupila je za simboličnu cenu od jednog dolara smederevsku železaru od američke kompanije, nakon što je “Ju es stil” saopštio da se povlači iz tog posla zbog ogromnih gubitaka i pada cena čelika na svetskom tržištu.

Vlada Srbije je raspisala tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo 18. aprila , a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine.

Međutim, taj rok je bivša vlada produžila prvo do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnele tri kompanije – Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine, ali je tender bio neuspešan.

Usled smanjene tražnje na domaćem i stranom tržištu, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula, a za vladu je jedan od najhitnijih zadataka da pronadje trajno rešenje za tu fabriku.

Izvor: B92