Upoznaj Srbiju sa broda


17. maj 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Turistička agencija “Kstarenja Srbijom” najavila je da će tokom leta promovisati tri grupe izleta u kojima će spojiti istorijske spomenike sa prirodnim lepotama Srbije i interesantnim ugostiteljskim sadržajima.

Akcenat će biti na jednodnevnim i dvodnevnim izletima, u pravcu Đerdapa, Fruške Gore i Šumadije.

Izlet u pravcu Đerdapa predviđa da turisti obiđu Đerdapsku klisuru, mesto gde Dunav probija ogromni planinski masiv kao i mesta gde je Dunav najširi i najuži, najdublji i svakako najlepši. U planu je i poseta Smederevu – staroj prestonici Srbije i jednoj od najvećih tvrđava u Evropi.

Turisti će videti i Viminacium – rimski grad i vojni logor, Srebrno Jezero, Golubačku tvrđavu, Lepenski vir i Kapetan Mišin breg – eko -etno centar sa fantastičnom galerijom pod vedrim nebom.

Na pravcu Fruške Gore turisti će posetiti Karađorđevo – najveću ergelu na Balkanu, sa muzejom ergele i hipodromom, a postoji i mogućnost vožnje fijakerom ili jahanja konja. Tu su i Novi Sad sa Petrovaradinom, Sremski Karlovci – mesto srpske istorije i duhovnosti, Stražilovo – kolevka srpskog romantizma.

Na tom pravcu je i “fruškogorski Atos” gde je na prostoru od 50 kilometara širine 10 dužine smešteno 16 srpskih pravoslavnih manastira. Ta kulturno -istorijska celina utvrđena je kao kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i predložena za upis na svetsku listu baštine UNESKO-a.

Na izetima u pravcu Šumadije turisti će se kretati Karađorđevim stopama, obićiće Aranđelovac – grad belog mermera, mineralnih voda, gline i očuvane prirode, kao i srce Šumadije Topolu -prestonicu ustaničke Srbije i Oplenac – čuveno vinogorje i mauzolej srpske kraljevske porodice.

Tu su i manastir Pokajnica, koji je podigao Vujica Vulićević u znak pokajanja za ubistvo svoga kuma, srpskog vožda Karađorđa, a izgrađen samo od drveta. Turisti će videti i Radovanjski lug – mesto na kome je Karađorđe ubijen i etno selo Moravske konake.