UNS: Još jedan neopravdan medijski projekat u Smederevu


04. maj 2018. DRUŠTVO – Izvor: Novi magazin – Beogradska firma “Balkan produkcija” nije dostavila 20 televizijskih emisija za koje je dobila skoro pet miliona dinara na Konkursu za medije u 2017. godini, uprkos dodatnom roku koji joj je grad Smederevo obezbedio, navodi se u istraživanju Udruženja novinara Srbije (UNS).

Kako je naveo UNS, firma se obavezala da će uraditi 20 emisija u okviru projekta pod nazivom “Upoznajmo se da bi se bolje razumeli”, ali je Smederevu vlasnik firme Vladan Mihajlović u izveštaju za pravdanje projekta dostavio devet, a nakon dodatnog roka još jednu emisiju.

Vlasnik “Balkan produkcije” se na UNS-ove pozive nije odazivao.

Mihajlović je uputio pismeno izvinjenje Gradu zbog “organizacionog propusta”, kada je priložio samo jednu emisiju, umesto preostalih 11 “televizijskih medijskih sadržaja”, navodi se u istraživanju UNS-a.

U prijavi na prošlogodišnjem konkursu za medije, firma “Balkan produkcija” u koju je UNS imao uvid, navodi se da će se proizvedeni medijski sadržaj emitovati na TV Smederevo.

Gradsko pravobranilaštvo Grada Smedereva podnelo je tužbu protiv TV Smederevo d.o.o. jer nije opravdalo projekat za koji je na prošlogodišnjem konkursu dobilo dva miliona dinara i u tužbi zahtevalo da novac Gradu bude vraćen, navodi se u istraživanju.

U nalozima za emitovanje priloga koje je potpisao direktor i glavni i odgovorni urednik TV Smederevo Jovica Šešlak u koje je UNS imao uvid stoji da je 14 emisija emitovano u trajanju od sat vremena, od novembra do decembra prošle godine, umesto 20 koliko je “Balkan produkcija” trebalo da proizvede za skoro pet miliona dinara.

Vlasnik firme “Balkan produkcija” ugasio je tu firmu 10. aprila, a zahtev za brisanje iz Agencije za privredne registre podnet je 5. aprila, navodi se u istraživanju UNS-a.

“Balkan produkcija” osnovana je 26. juna prošle godine pod imenom “Vladan Mihajlović PR proizvodnja audio-vizuelnih proizvoda Balkan produkcija Beograd”.

Od prošlogodišenjeg konkursa za medije u Gradu Smederevu, firma “Open View” d.o.o, “Balkan produkcija” i TV Smederevo d.o.o. prihodovale su oko 14 miliona dinara, koje uprkos dodatnom roku još nisu opravdali projekat.

Firma “Open View”, izdavač portala ePodunavlje, u izveštaju za pravdanje projekta Gradu Smederevu dostavila je oko 15 vesti vesti i pet video priloga, koji su prenošeni iz drugih medija bez potpisivanja izvora, umesto 300 proizvedenih originalnih medijskih sadržaja, novog portala i aplikacije za mobilne telefone, koji je trebalo da budu izrađeni za sedam miliona dinara, koliko je ova firma dobila na prošlogodišnjem konkursu za medije.