Umičević: Vlada spasila Smederevo


31. januar 2012. PRIVREDA – Izvor: Beta, Tanjug – Brzom reakcijom Vlade i otkupom Železare, sprečeno je da zamrzne kompletna privredna aktivnost u Smederevu, kaže gradonačelnik Predrag Umičević.

Umičević je istakao da je, iako iznuđen, ovaj potez vlade sprečio da grad sa 115.000 stanovnika “ode u totalnu privrednu depresiju”.

“Zna se da ovo nije najsrećnije rešenje, pitanje je da li će plate ostati iste, šta će se desiti u narednom periodu, ali je svakako unet mir, grad Smederevo je spasen”, naglasio je Umičević.

Prema njegovim rečima, gašenjem železare vrlo brzo bi ostale firme koje rade u Smederevu smanjile obim poslovanja i “bilo bi jako teško da se održi stabilnost samog grada”.

On je podsetio da železara u Smederevu ima 5.000 zaposlenih, što znači da 20.000 ljudi direktno živi od tog preduzeća, “a indirektno kroz treća lica, kroz preduzeća koja daju uslugu ili koriste proizvode to bi bilo još 20 do 30 odsto zaposlenih u gradu Smederevu gde ukupno ima 18.500 zaposlenih”.

Umičević se zahvalio i kompaniji “Ju Es stil” koja je, prema njegovim rečima, “na privredno nebo Srbije unoseći industrijska korporativna pravila napravila totalno novu privrednu sliku i situaciju u koj danas kompanije rade”, ulagala u zaštitu životne sredine, poštovanje bezbednosti na radu.

Gradonačelnik Smedereva je naglasio da bi bilo dobro da se neko vreme zadrži deo postojećeg menadžmenta u železari i dodao da bi voleo da se kompanija ubuduće zove Železara Smederevo, ali da će o tome odlučivati Vlada Srbije.