Umičević: Jako je važno da Ju-Es-Stil dobro radi


07. novembar 2011. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević ocenio je da je „jako važno da kompanija Ju-Es-Stil Srbija, kao najveći srpski izvoznik, najveći potrošač gasa, struje i korisnik železnice dobro radi”.

“Kompanija je predimenzionirana, deset puta je većeg kapaciteta nego što su srpske potrebe za čelikom i zavisimo od tržišta u okruženju. Aktuelna situacija u Grčkoj i Italiji utiče na poslovanje kompanije, jer su one smanjile potrebu za čelikom. Sada se radi sa jednom, umesto sa dve visoke peći”, rekao je Umičević.

On je istakao i da je u SFRJ fabrika pravila gubitke i da je i tada država pomagala, ali da “morate da imate fabriku koja pravi čelik, jer bez toga neće raditi ni ostale industrije”.

“ U pitanju privatna kompanija koja je zabeležila gubitak i traži se rešenje. Mi kao lokalna samouprava želimo da pomognemo u uslovima kriza, ne samo Ju-Es-Stil, već i sve druge kompanije koje koriste obalu Dunava u poslovne svrhe. Zato je Skupština grada donela skoro jednoglasno odluku o smanjenju ove komunalne takse”, istakao je je gradonačelnik Smedereva gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Smanjene komunalne takse

Taksa je, prema njegovim rečima, smanjena za oko sto puta, sa oko 240 na 2,5 miliona dinara godišnje.To se odnosi i na NIS, koji koristi oko 1.100 metara operativne obale, ali i na sve druge korisnike Luke Smederevo, koja je najveća luka sa oko 7,5 miliona tona pretovara, što je tri do četiri puta više od Luke Bar.

“Postoji mogućnost da se, u komunikaciji sa kompanijom Ju-Es-Stil, izbalansira i ekološka taksa, koja ranije nije postojala.Treba biti svestan da je to realan izvor prihoda lokalnog budžeta i sa njima pregovaramo kako bismo pronašli optimalnu meru, pošto je kompanija dosta uložila u zaštitu životne sredine”, rekao je Umičević.

“Treba naći pravu meru da ne ugrozimo budžet grada, a da opet firma radi, pa makar sa jednom visokom peći. Jako je važno da oko 5.000 zaposlenih nastavi da radi i prima plate. Kada radnici primaju platu, to takođe puni budžet”, naveo je Umičević.

“Premijer i ministar ekonomije izrazili su spremnost da pomognu kompaniji da radi, jer ona je podrška ostaloj industriji kao veliki potrošač i gasa i struje i korisnik železnice. Čitav jedan lanac bi bio zaustavljen i verujem da to apsolutno ne sme da se dozvoli i da će se naći rešenje u saradnji sa kompanijom Ju-Es-Stil da ona radi, makar sa 50 odsto kapaciteta i da se radnici ne otpuštaju”, zaključio je gradonačelnik.

Niže cene čelika i slaba potražnja

U izjavi Tanjugu kompanija je prethodno saopštila da “Ju-Es-Stil Srbija nastavlja da se suočava sa brojnim izazovima u Srbiji koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritisak uvoznih proizvoda sa nižim cenama.“

“Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć u Ju-Es-Stil Srbija, koja je stavljena na tihi hod u drugom kvartalu 2011, ostala je u tom režimu rada i tokom trećeg kvartala 2011. godine“, navodi se u saopštenju kompanije.

Ju-Es-Stil Srbija upošljava više od 5.300 radnika i jedna je od retkih firmi u Smederevu koja svoje obaveze prema zaposlenima ispunjava redovno.