Umesto kazana, pakovane porcije


26. april 2018. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Grad Smederevo dodelio je posao pripreme i distribucije hrane korisnicima Narodne kuhinje privatnoj ketering firmi iz Vrčina, koja će ubuduće svakodnevno pripremati oko 1.000 obroka umesto Gradske organizacije Crvenog krsta, koja je ovaj projekat sprovodila gotovo dve decenije.

Još pre godinu, iz gradske kuće najavljeno je da će Crvenom krstu biti uskraćen projekat Narodne kuhinje koji se finansira iz budžeta, sa obrazloženjem da korisnici nisu zadovoljni kvalitetom hrane, u šta se, obilazeći punktove, uverilo rukovodstvo grada.

– Žao mi je što moram da upotrebim taj izraz za hranu, ali to što je tim ljudima davano je – odvratno. Sa Crvenim krstom više nećemo sarađivati kada je o Narodnoj kuhinji reč – izjavila je tada gradonačelnica Jasna Avramović, koja je najviše kritika imala da se za novac koji se daje moraju dobijati kvalitetniji obroci sa više mesa.

Tenzije je tada umirila generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije, Vesna Milenović, koja je došla u Smederevo ovim povodom. Očigledno, to je bilo kratkog daha. Posle svega, u julu prošle godine posao je ponovo poveren Crvenom krstu, ali je početkom ove godine Grad raspisao javnu nabavku sa novim uslovima.

Novina je, za razliku od pravilnika do sada, da svaki obrok mora da bude u pojedinačnom, hermetičkom pakovanju za jednokratnu upotrebu. Porcija će morati da sadrži 50 grama mesa, pola litra kuvane hrane, 150 grama salate i upakovanu veknu hleba od 300 grama.

Javila se samo jedna firma koja je dobila posao. Reč je o firmi “Muvi kičen end ketering” iz Vrčina. Vrednost ugovora je 14,7 miliona dinara.

Crveni krst nije se ni javio na tender.

– Nismo se javili jer nismo mogli da ispunimo sve uslove koji su postavljeni – kaže sekretar gradske organizacije Crvenog krsta, Tomislav Živanović.

– Ne bih druge stvari da komentarišem. Samo ću reći da smo ovu uslugu obavljali u kontinuitetu od 1999. godine. To je bio i najveći izvor prihoda. Sada moramo da vidimo šta ćemo sa radnicima koji su bili angažovani na ovom poslu, a bilo ih je desetak – kaže Živanović.

Cena obroka koju je ponudila firma iz Vrčina je 110 dinara bez PDV-a. Crveni krst pripremao je obrok po ceni od 74 dinara.

Usluge Narodne kuhinje koristi oko 500 porodica.

Zanimljivo je da su uslovi konkursa menjani, kako bi se od ponuđača zahtevalo da poseduje sertifikate ISO 9001 i ISO 22000 u oblasti pripreme i raspodele gotovih jela. Crveni krst ima jedan, ali ne i drugi sertifikat koji je naknadno tražen.