Ulični teatar u okviru smederesvkog ”Tvrđava teatra”


13. avgust 2011. KULTURA- U pratećem programu Trećeg ambijentalnog pozorišnog festivala “Tvrđava teatar”, na Gradskom trgu nastupiće francuska trupa ”Satsangham kompani” iz Marseja, pod motom ”Agni Puja festival u Smederevu” koja će izvesti pet uličnih predstava i performansa inspirisane vatrom i Indijom.

Reč Satsangham dolazi od reči “Sat” (mesto) i “Sangham” (okupljanje). Cilj ove trupe je promocija i širenje izvođačkih umetnosti Indije.

Agni Puja je kreacija inspirisana žrtvom (Puja) datom vatri (Agni) u indijskim ritualima. Sveti element je simbol prolaznosti, ciklusa, transformacije.

”Glumac dolazi da otvori sa Ganeshom, bogom sa glavom slona, knjigu znanja. Iznenada, knjiga počinje da gori, i prelazimo iz neznanja u znanje. Ulazimo zatim u ritam plesa, u krug, u cikluse života,” objasnila je koreograf i vođa trupe Mari Pezelet.

”Mi vodimo i organizujemo kurseve umetničkih disciplina, projekcija i performansa”, rekla je Pezelet, koja je imala višegodišnju tradicionalnu obuku u Indiji, zahvaljujući stipendiji Ministarstva inostranih poslova i Indijskog saveta.

Nakon što je imala solidnu obuku u fizičkom teatru, ona se oprobala u plesu ”buto”, kontakt plesu i u cirkusu. Već 12 godina studira indijske borilačke veštine i Bharata Natjam – klasični ples s juga Indije. Zauzvrat, već deset godina prenosi umetnost i filozofiju Indije društvima savremenog plesa, cirkuskim artistima i

Višem institutu za istraživanje psihomotorike.