„Ulica sećanja” u Smederevu


15. maj 2013. KULTURA – Tribinom „Ulica sećanja”, u Smederevu je počeo da se realizuje projekat pod istim nazivom, koji se bavi “jasnijim artikulisanjem percepcije o uticaju migracija na identitet grada”.

U smederevskom Centru za kulturu u utorak uveče je održana tribina, u kojoj su učesnici zajedno spremali zakusku, uz prikazivanje starih porodičnih fotografija na video bimu, nakon čega su se čule pojedinačne priče o poreklu učesnika tribine.

Pored nekoliko desetina zainteresovanih za ovu temu, aktivno učešće u tribini imali su pomoćnici gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Vesna Jeremić Dragojević, za privredu, investicije i razvoj, Prvoslav Nedeljković i kustos u Muzeju u Smederevu, mr Miroslav Lazić.

„Projekat, čiji je nosilac pozorište PATOS, usmeren je na istraživanje istorije Smedereva kroz istoriju samih građana, priče o njihovim precima, ili njima samima, koji su došli iz nekih drugih krajeva – kakvo su dobro doneli i kakva je dinamika njihovog delovanja u celini”, rekao je Marko Cvetković iz Centra za kulturu.

Koordinator projekta, Dušan Štrbac, pojasnio je da su ciljevi projekta vezani za prevazilaženje predrasuda i međusobnom odnosu doseljenika i starosedelaca, za pitanje integracije i postizanje društvene kohezije u Smederevu.

Nastavak projekta je već 17, 18. i 19. maja, kada će biti održana izložba u Ulici Kralja Petra, koja će postati “Ulica sećanja”, uz ulični performans PATOS-a na gradskom trgu.

Do kraja meseca biće štampan i Smederevski kuvar sa 18 autentičnih recepata koji su stigli iz razlicitih krajeva sveta, a koji su se modifikovali u Smederevu pod uticajem ovdašnjih kulinarskih osobenosti.

Migracije stanovništva su učinile da Smederevo danas postane jedna od najraznovrsnijih kulturnih zajednica u Srbiji. Polazeći od činjenice da su današnji građani Smedereva velikim delom doseljenici – neki u skorijoj, neki u davnijoj prošlosti – projekat istražuje istorijsko nasleđe svih građana i pokazuje kako ono doprinosi stvaranju zajedničkog identiteta grada.

Projekat nosi naziv „Ulica sećanja” po izložbi fotografija koje treba da prikažu važne slike iz privatne istorije građana – npr. život generacije koja se doselila u Smederevo, prizore sa radnog mesta (npr. iz Železare), odrastanje generacija rođenih u Smederevu; važne događaje, itd. Fotografije će biti praćene tekstovima u kojima će biti predstavljene ličnosti i objašnjeni događaji na slikama.

Cilj izložbe jeste da se kroz privatne fotografije građani podsete na važne istorijske promene u gradu, što je posebno bitno za mladu generaciju koja istoriju ne pamti i često ne poznaje. Negujući istorijsko sećanje, afirmišu se kulturne vrednosti stanovnika i doprinosi međusobnom razumevanju i uvažavanju među sugrađanima. Izložba fotografija ispratiće performans koji je nastao iz procesa prikpljanja fotografija i priča.

Projekat podržava ambasada Kraljevine Norveške, kao i fondacija Vlade Divac.

Grad Smederevo, prema poslednjem popisu, ima oko 115.000 upisanih stanovnika. Devedesetih godina u ovaj grad izbeglo je oko 8.000 Srba iz ratom obuhvaćenih područja, a nakon bombardovanja 1999.godine, oko 14.000 je došlo sa prostora KiM.

Prema aktuelnim statističkim podacima, u Smederevu živi 21 nacionalna manjina, a najbrojnija, posle srpske, jeste zajednica Roma sa 2.369 pripadnika, što je više od 60 odsto nesrpske populacije.

Prema podacima Policijske uprave u Smederevu, u poslednjih nekoliko godina, nije zabeležen nijedan međunacionalni incident, niti krivično delo u vezi sa širenjem verske ili nacionalne mržnje.

Izvor: smederevo.org.rs