Ulica Despota Đurđa biće završena do Smederevske jeseni


19. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Izvođač radova na uređenju Ulice Despota Đurđa Preduzeće za puteve iz Beograda polako privodi posao kraju. U sredu, ukoliko vremenske prilike dozvole, počeće mašinsko asfaltiranje kolovoza slojem izravnjanja i slojem BNS na mestu proširenja, kao i ručno asfaltiranje podužnog parkinga. Nedelju dana ranije počelo je popločavanje desnog trotoara i nastaviće se popločavanjem levog i pešačke staze do ulice Kralja Petra. Planirano je da se to završi do 30. avgusta kada se očekuje završetak korekcije šaht poklopaca u kolovozu i pripreme za uklapanje u bočne ulice u periodu od 26. do 30. avgusta kada bi trebalo da bude završeno asfaltiranje kolovoza i sređivanje ulice, trotoara i zelenih površina pored trotoara.

Radovi na uređenju ove ulice, kaže direktor Direkcije za izgradnju, urbanizam i građevinsko zemljište Nenad Krčum, počeli su 2013. godine.

Tada je u okviru prve faze periodičnog održavanja ulice Despota Đurđa urađeno ojačanje kolovozne konstrukcije od Goranske do Nemanjine ulice u dužini od 460 metara. Tokom druge faze urađeni su trotoari i kolovoz od Muzeja do Rode.
Ukupna vrednost radova treće faze iznosi nešto više od 12 miliona dinara. Kada sve bude gotovo ukupna širina ulice biće 6,5 metara sa dve vozne trake širine po 3,25 metara. Vozačima će na raspolaganju biti i podužna traka za parkiranje sa leve strane iz Pravca Beograda širine 2,5 metra i dužine oko 170 metara.

– Ovim periodičnim održavanjem ulepšali smo ulicu Despota Đurđa, omogućili građanima da bezbedno koriste trotoare sa obe strane puta. To znači da će građani moći da šetaju novim trotoarom od Rode do Francuske kape i Veslačkog kluba. Bilo je negodovanja što su posečeni platani. Moram da kažem da su bili vrlo stari, a njihov koren je u dobroj meri podigao trotoare, a na nekoliko mesta stigli su u temelje okolnih zgrada. Posečeno je oko 40 platana ali tek posle detaljne procene stručnih službi jer su ugrožavali bezbednost saobraćaja i stabilnost kolovozne i trotoarske konstrukcije.

Zaključno sa ovom ulicom, podsetio bih sugrađane da smo kompletne trotoarske površine u gradu opločali. Dakle ne radi se o asfaltu, već o vibropresovanim pločama.

Na njihovo mesto od Nemanjine do ulice Kralja Milutina planira se sadnja drvorednih sadnica na rastojanju od šest do osam metara u zavisnosti od ulaza u objekat, a na delu ulice Kralja Milutina do Despota Stevana planira se takođe sadnja drvorednih sadnica pored trotoara, naglašava Krčum i dodaje da će u nekom od narednih perioda da se rade i bočne ulice koje do sada nisu bile obuhvaćene ovim planom.

Telekom i Elektromorava iskoristili su radove u Despota Đurđa da postave dodatne instalacije na delu ulice od Kralja Petra do Kralja Milutina.

U Direkciji se nadaju da će izvođač završiti radove do početka Smederevske jeseni. Jedini problem mogu da prave vremenski uslovi neophodni za asfaltne radove.