Ukrajinci u obilasku železare


17. mart 2012. PRIVREDA – „Železaru Smederevo” već nekoliko dana obilazi mnogobrojna delegacija predstavnika ukrajinskog „Donjeckstila”, potvrdio je Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga.

To je prvi put od odlaska „Ju-Es stila” da pogone obilaze predstavnici eventualnog strateškog partnera.

– Tačno je da u „Železari” boravi delegacija iz Donjecka, sastavljena od stručnjaka čiji je cilj upoznavanje sa tehničkim i operativnim aspektima proizvodnje. Prethodnih dana oni su razgovarali sa rukovodiocima proizvodnih procesa i radnicima i razgledali pogone. Tu su da snime situaciju i informišu se o stanju u fabrici. Oni su tražili da direktori pogona pripreme specifikaciju i pregled stanja opreme kako bi dobili pravu sliku o potrebnim ulaganjima u „Železaru”. Ono što su bez ozbiljnije analize primetili jeste da je aglomeracija u lošem stanju, dok će procena ostalih pogona biti sačinjena posle dobijanja izveštaja i njihove provere – navodi Veselinović.

On objašnjava da „Donjeckstil” ima svoju koksaru i rudu, pa ispunjava osnovne uslove Vlade Srbije.

– Niko iz menadžmenta nije potvrdio da li su oni zainteresovani za kupovinu ili ne, pretpostavljam da se o tome pregovori ipak vode u Vladi Srbije. Sama činjenica da će jedan deo delegacije ostati u Smederevu da sačeka izveštaje direktora i rukovodilaca pogona, pokazatelj je da su ozbiljno zainteresovani – kaže Veselinović.

Kako saznajemo, posle sakupljanja informacija o pogonima u Smederevu, delegacija „Donjeckstila” prebaciće se u fabriku belih limova u Šapcu.

Izvor: pressonline.rs