Ukrajinci šalju ponudu za Železaru


26. mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Ukrajinska kompanija “Donjeck stil”, čija delegacija je nedavno posetila Smederevo, za dve-tri nedelje će dostaviti ponudu za kupovinu Železare.

Predsednik Skupštine društva Železara Smederevo Predrag Umičević kaže da se radi o kompaniji koja je je izuzetno kompatibilna Železari.

“Ona bi bila dobar partner, jer radi na primarnom delu pripreme rude, proizvodnji peleta, koksa i mlevenog kamenog uglja za PCI za postrojenja za uduvavanje ugljene prašine”, navodi on.

Kompanija “Donjeck stil” je sama sebi postavila rok da za dve-tri nedelje dostavi ponudu, rekao je Umičević i dodao da svaka kompanija kojoj je poslato pozivno pismo može da dođe u Železaru i da će biti urađena prezentacija.

Umičević očekuje da će neko od investitora “imati pozitivnu matematiku” za kupovinu Železare, koja je, smatra on, u ”perfektnom stanju”.

Železara sada radi u kapacitetu, oko 80.000 tona mesečno sa jednom visokom peći, iako su potrebe za našim čelikom veće od 140.000 tona, podsetio je on ukazujući na pozitivna pomeranja na tržištu čeličnih proizvoda.

Vlada Srbije je krajem januara sklopila dogovor sa Ju-Es Stilom o kupovini smederevske železare za jedan dolar. Vlada, kako je tada saopšteno, nema nameru da u dugom roku bude vlasnik, već će se skoncentrisati na traženje strateškog partnera.