Uklanjaju 50 klima uređaja sa zgrade suda


15. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture naložio je smederevskom sudu da sa fasade zgrade, podignute krajem pretprošlog veka, ukloni svih pedesetak klima-uređaja.

– Prošle godine, kako mi je rečeno, urađen je projekat za izgradnju centralne klime, sud je svake godine od Ministarstva pravde tražio novac, a ove godine je prvi put odobren. S njima nemamo problema, oni se bar drže zakona, jedino je nedostajao novac – objašnjava Veroljub Ranković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Nedostajaće i sad jer je Ministarstvo za tu namenu odobrilo tri miliona, a predračun kaže da je za gradnju centralne klimatizacije potrebno 12 miliona dinara. Ipak, skidanje klima sa fasade uveliko je u toku, za sada sa gornjih delova, na spratu na kom deluje Viši sud. Na donjem, gde radi Osnovni sud, uređaji još stoje.

– Klime će biti premeštene u unutrašnjost objekta. Počelo je odozgo, tako valjda nalaže procedura, skinućemo i mi, a i Viši sud je domaćin zgrade – kaže Dragan Rogan, predsednik Osnovnog suda.

Na mestu zdanja u kome su sada Viši i Osnovni sud nalazila se stara zgrada Ispravničevstva, a od 1886. do 1888. godine, po projektu jednog od najvećih arhitekata Srbije XIX veka Aleksandra Bugarskog, sagrađen je objekat kakav je sada. Ili bi bar trebalo da bude. Bez klima koje ruže fasadu.

Pedesetak metara dalje nalazi se još jedna zgrada koja ima status zaštićenog spomenika kulture – sada sedište Podunavskog upravnog okruga, nekada zgrada Opštinskog doma. Nju je projektovao čuveni ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov. Zdanje krase četiri skulpture koje personifikuju pravdu, rad, nauku i kulturu i – klime. Kada budu uklonjene one sa zgrade suda ove će još više doći do izražaja.