Uhapšeni zbog “muljanja” sa stanovima


09. jul 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – U nastavku akcije na suzbijanju prevara prilikom preprodaje poslovnog i stambenog prostora pripadnici Policijske uprave u Smederevu uhapsili su danas vlasnika privrednog društva Orka M.S. i šefa Zemljišno-knjižnog odeljenja Osnovnog suda u Smederevu P.Ć.

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova navedeno je da je M.S. uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivična dela prevara, zloupotreba položaja odgovornog lica, neosnovano korišćenje kredita i drugih pogodnosti i falsifikovanje službene isprave, dok se P.Ć. sumnjiči za nesavestan rad u službi i falsifikovanje službene isprave.

Policija tereti M.S. da je krajem 2007. godine od Pireus banke preuzeo dugoročni namenski kredit u iznosu od 650.000 evra za izgradnju poslovno-stambenog prostora, uz obavezu da od svake prodate stambene jedinice otplaćuje ugovoreni iznos Pireus banci.

Međutim, istragom je utvrđeno da je M. S. bez saglasnosti i znanja banke u ime svog preduzeća, prodao poslovno-stambeni prostor za 283.114.281 dinara, pri čemu je oštetio “Pireus banku za iznos od 62.700.000 dinara.

M.S. je istovremeno kupcima stanova prikrio činjenicu da je prostor dat u zalog, odnosno da je opterećen hipotekom na ime uzetog kredita od Pireus banke, te je oštetio kupce za blizu 104 miliona dinara.

MUP je saopštio da drugi osumnjičeni P.Ć. nije postupio po rešenju Opštinskog suda u Smederevu i da nije uknjižio založno pravo – hipteke prvog reda u korist Pireus banke.

Na taj način oni su privrednom društvu Orka pribavili protivpravnu imovinsku korist od 283.114.281 dinara.

Policijska akcija je sprovedena u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Smedereva.