Uhapšeni pljačkaši hrvatskih barži u Smederevu


14. oktobar 2011. HRONIKA – Policija u Smederevu pronašla je pokradene delove sa hrvatskog broda “Sloga” koji je sa pratećih pet barži opljačkan pre dva dana i uhapsila pet osoba osumnjičenih za krađu i prikrivanje krađe.

Policija je saopštila da je, nakon intenzivnog operativnog rada na terenu, uhapsila četvoricu osumnjičenih za krađu i našla većinu predmeta ukradenih sa barži. U pitanju je višečlana kriminalna grupa koja se krađama na Dunavu bavila u dužem periodu i čije aktivnosti su već neko vreme bile predmet kriminalističke obrade, a po navodima policije organizator i vođa grupe je Zvezdan T. (35).

Sa usidrenih barži poskidano je i odneto 55 metalnih poklopaca, 32 vijka za zatvaranje i zatezanje, tri poklopca bunara barži, a iz unutrašnjosti 284 metra elektro-kablova. Ukradeni predmeti pronađeni su zakopani na lokaciji firme “Metalinvest” na obali kod nove luke, nizvodno od Smedereva.

Elektro-kablovi su pronađeni kod jednog privatnog preduzetnika, vlasnika stovarišta za otkup sirovina u Osipaonici, kod Smedereva. Kako je Tanjugu saopštio načelnik kriminalističke policije u Smederevu Dejan Anđelković i vlasnik stovarišta je uhapšen zbog sumnje za prikrivanja krivičnog dela.

Prema njegovim rečima, vlasnik stovarišta je kablove plaćao 100 dinara po kilogramu, a ukupno je otkupio 300 kilograma. Visina štete je, prema izjavi predstavnika brodara, procenjena na oko 5,5 miliona dinara. Prvi je o krađi izvestio zagrebački Jutarnji list pod naslovom “Srpski rečni gusari pljačkaju hrvatske brodove: Sa rečnog broda “Sloga” ukrali opremu vrednu 60 hiljada evra”.

Kako je saopštila policija u Smederevu, nastavlja se rad na identifikovanju svih članova grupe, a o detaljima akcije javnost će biti naknadno obaveštena.

Izvor: Kurir