Ugovor o zemljištu za izgradnju rafinerije 25. aprila


21. april 2012. DRUŠTVO – Izvor: Beta – Ugovor o izdavanju zemljišta za izgradnju rafinerije kompaniji Komiko oil (Comiko oil) biće potpisan 25. aprila, saopštila je danas pres služba gradske uprave Smedereva.

Skupština grada Smedereva izdala je 13. marta američko-holandskoj kompaniji Komiko oil u zakup na 99 godina 113 hektara za izgradnju rafinerije.

Planirani kapacitet rafinerije za preradu sirove nafte je 100.000 barela. U rafineriji će se proizvoditi gorivo u skladu sa standardima EU: bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo.

Planira se da se to gorivo izvozi u zemlje regiona, o čemu su već potpisana dokumenta, a ukoliko se ukaže potreba, prodavaće se i u Srbiji.

“Rafinerija nafte Smederevo” trebalo bi da ima 550 zaposlenih, što je predviđeno Planom prostornog planiranja posebne namene koji je utvrdila Vlade Srbije, dok će indirektno za rafineriju raditi oko 3.000 ljudi.

Komiko oil je na dobijanje zemljišta u zakup čekao tri godine zbog sporova u lokalnoj vlasti u Smederevu oko toga da li tom gradu treba rafinerija ili ne.

Opozicija je bila protiv izgradnje rafinerije, a kao osnovni razlog je navodila zagađenje.