Ugljanin pozvao Tursku da investira u Smederevo


13. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin pozvao je danas u Ankari turske investitore da investiraju u Smederevo, s naglaskom na marinu, luku i obnovu Smederevske tvrdjave, saopšto je njegov kabinet.

Ugljanin je, izmedju ostalog, o mogućnostima koje potencijalnim investitorima pruža Smederevo, kako je istakao – grad uz Dunav, sa putem, železnicom i aerodromom, razgovarao sa potpredsednikom turske agencije za saradnju i komunikaciju, TIKA, zaduženim za Balkan I Istočnu Evropu, Mehmetom Surejom.

“Smederevo ima velike potencijale i industrijske i turističke, a nema nijedan hotel”, ukazao je Ugljanin.

Sureja je predložio da se Smederevo pobratimi s nekim turskim gradom, a ministar Ugljanin je dodao da bi bilo dobro da to bude neki crnomorski grad – jer se Dunav uliva u Crno more.

Glavne teme razgovora su bile saradnja u obnavljanju zajedničkog kulturno-istorijskog nasledja i poboljšanju turističke ponude Srbije.

Sureja je podsetio da TIKA već ulaže u Srbiju, a da je akcenat prošle godine stavljen na projekte u zdravstvu i obrazovanju. Dodao je da mu je želja da se TIKA sa partnerima uključi u obnovu
zajedničkog kulturno-istorijskog nasledja što će doprineti I razvoju turizma.

Ugljanin je obećao da će, u cilju zajedničkog uspeha, Kancelarija Vlade Srbije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čijem je on čelu, otvoriti vrata TIKI, gde god za to u Srbiji budu
zainteresovani.

Ugljanin je u Ankari na dvodnevnom sastanku Mešovitog komiteta Srbije i Turske za privrednu saradnju, čiji je on kopredsednik.