U Železari neće biti obustavljena proizvodnja


28. maj 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smedereva Predrag Umičević rekao je za Tanjug da nije u planu zaustavljanje rada druge visoke peći, niti slanje radnika na prinudni odmor, dok je nabavka sirovina ugovorena do kraja juna.

U železari se održava redovna proizvodnja na oko 70 do 80 odsto kapaciteta jedne visoke peći, ili do 60. 000 tona čelika mesečno, kazao je Umičević.

Prema njegovim rečima, železara sada ne radi punom snagom, iako su zahtevi na tržištu nešto veći nego proizvodnja, jer je cena čelika nepovoljna i nastavlja da pada, pa bi veća proizvodnja generisala gubitke.

Cilj je, kako je istakao Umičević, da se sa sadašnjom proizvodnjom održe kupci da bi se, u slučaju promene cene čelika na svetskom tržištu povećao nivo proizvodnje.

Umičević je rekao da se ne ide na neke velike porudžbine sirovina i zbog tendera za strateškog partnera koji je otvoren do 11. juna i, kako je naveo, do polovine narednog meseca očekuju se neke informacije po tom pitanju.

Spekulacijama o zaustavljanju druge visoke peći u železari pokušava se odluka Vlade Srbije o održavanju proizvodnje vezati za izbore, što nema veze, kao ni tender, mišljenja je Umičević.

On je izrazio uverenje da će i nova Vlada Srbije nastaviti u “istom ovom ritmu” kada je u pitanju Železara Smederevo.

Portparol Železare Smederevo Dušanka Ranković rekla je da kompanija radi u skladu sa biznis planom, zahtevima tržišta i sa proizvodnjom u drugoj visokoj peći.

I predsednik nezavisnog sindikata u železari Mileta Gujaničić juče je rekao za Tanjug da druga visoka peć u Železari Smederevo neće biti stavljena u “tihi hod”, jer kompanija ima ugovorene poslove za naredna dva meseca.

Pogoni u železari trenutno rade smanjenim kapacitetom sa kratkim pauzama do pet dana, pa je uprava pozvala radnike da dobrovoljno odu na plaćeno odsustvo, objasnio je on.

Gujaničić je istakao da se čeka isticanje produženog roka na tenderu za izbor strateškog partnera i izrazio optimizam u vezi sa tim.

Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj.

Na osnovu zahteva učesnika na tenderu, Vlada Srbije je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika “Železara Smederevo”. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.

Prijavu za učešće u transakciji do sada su podneli : “Junajtid plzen” (United Pilsen)” S.A. Luksemburg, “Donjecki stil grup” (Donetsksteel Grpup) iz Ukrajine i “Ural majning end metalurdžikal kompani” (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

“Junajtid plzen” je u vlasništvu ruskog biznismena Igora Šamisa, u čijem sastavu je i kompanija “Bumaš” iz Iževska u Rusiji, proizvođač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čeličnih cevi.

Poslovna imperija Šamisa obuhvata i nekadašnju železaru fabrike “Škoda” u Plzenju – “Plzen stil”, preduzeće sa 900 zaposlenih.

Ukrajinski “Donjeck stil” ima rudnik kamenog uglja, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare i u grupi je najvećih proizvođača koksa u Evropi.

Treći ponuđač, ruski “Ural majning end metalurdžikal”, spada među najveće kompanije u Rusiji, a u sastavu ima više od 50 firmi koje posluju u okviru rudarskog i metalurškog sektora i automobilske industrije.

Železara je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog “Ju-Es stila”, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima.

“Ju-Es stil” je 2003. kupio smederevsku železaru u stečaju.

Prva visoka peć u smederevskoj železari stavljena je na “tihi hod” u jesen 2008. godine. Proizvodnja u čeličani bila je privremeno obustavljena u februru 2012. zbog niskih temperatura i nemogućnosti dopremanja sirovina.

List “Politika” je juče naveo, bez pozivanja na izvor, da će samo dve nedelje pred isteka tendera za prodaju železare oko 5.000 radnika te fabrike drugi put od početka 2012. biti poslato kući do daljnjeg, kao i da će druga visoka peć biti stavljena u “tihi hod”.