U Tehničkoj školi biće smenjen školski odbor i direktor


12. jul 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Kostić izjavio je Tanjugu da će u Tehničkoj školi u Smederevu biti uvedene privremene mere što podrazumeva ili smenu školskog odbora, ili direktora, ili jedno i drugo.

“U ovom slučaju će biti smenjeni i školski odbor i direktor škole”, naveo je Kostić i dodao da je ministar dobio predlog prosvetne inspekcije da su se stekli uslovi za uvođenje privremenih mera i da će se to ovih dana i desiti.

Prema njegovim rečima, prosvetna inspekcija je i ranije toj školi dala predlog mera za unapređivanje obrazovno – vaspitnog rada, ali po njima nije postupano.

U tom slučaju, shodno zakonu, uvode se privremene mere, ukazao je Kostić.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić je ranije u izjavi Tanjugu naveo da su otkrivene mnogobrojne nepravilnosti u radu smederevske Tehničke škole tokom pregleda diploma ove ustanove izdatih u poslednjih deset godina.

Prosvetna inspekcija je, kako je kazao, radila tri meseca u toj školi i to po zahtevu MUP-a.

MUP je u utorak, 10. jula saopštio da je policija lišila slobode devet osoba iz Smedereva i Beograda zbog sumnje da su prodavali falsifikovane diplome srednje Tehničke škole u Smederevu i time prisvojili oko milon evra.

Ta grupa, za čija dva člana se intenzivno traga, oštetila je Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predviđenih taksi za oko 25.000.000 dinara.

Slobode su, pored ostalih, lišeni direktor Tehničke škole Živorad R.(62), referent za đačka pitanja te škole Sida J. (64), kao i profesor saobraćajnog smera u toj obrazovnoj ustanovi Radomir A. (60), svi iz Smedereva.