“U susret Nušićevim danima” počinje 11. aprila


10. april 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Program “U susret Nušićevim danima” počinje 11. aprila u Smederevu, a svečano otvaranje 30. festivala “Nušićevi dani” najavljeno je za 15. april.

Publika će u okviru programa “U susret Nušićevim danima” moći da pogleda predstave Gradskog pozorišta “Abrašević” iz Valjeva, satirični kabare Brane Crnčevića “Kafanica, sudnica, ludnica”, a najmlađi gledaoci “Kapetana Džona Piplfoksa” Duška Radovića, u izvođenju smederevskog PATOS-a.

Najavljeno je i izvođenje monodrame Dragoslava Mihailovića “Lilika” Akademskog pozorišta “Promena” iz Novog Sada.

Program svečanog otvaranja “Nušićevih dana” počeće polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću ispred Centra za kulturu, a zatim će u Galeriji Centra biti otvorena izložba kolaža “Žanka Stokić” autora Verice Milošević.

Festival će zvanično otvoriti gradonačelnik Smedereva dr Jasna Avramović, nakon čega sledi Kabare Ljiljane Stjepanović, 20. dobitnika Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, 2009. godine.

Van takmičarskog programa od 16. do 18. aprila biće izvedene predstave amaterskih pozorišta iz Malog Crnića, Krnjeva i Rače Kragujevačke, a na repertoaru će biti “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića, “Ljubav na seoski način” Dušana Savkovića i Nušićeva “Gospođa ministarka”.

Dramska sekcija Udruženja za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad “Živimo zajedno” (Beograd) izvešće Nušićevu jednočinku “Analfabeta”, a “Pan teatar” (Beograd) popularnu bajku italijanskog pisca Karla Kolodija “Pinokio” u adaptaciji i režiji Miodraga Milovanova.

Glavni program otvoriće 19. aprila Dušan Kovačević, nakon čega će ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Begrada izvesti prvu od sedam takmičarskih predstava – “Sumnjivo lice”.

U konkurenciji za festivalske nagrade naći će se i Nušićev “Svet” Narodnog pozorišta iz Niša, “Čorba od kanarinca” Miloša Radovića u produkciji Agencija “Impresario” i “Kolona” (Beograd) u saradnji sa Zvezdara teatrom, Nušićev “Narodni poslanik” u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Užica.

Na repertoaru su i Nušićev “Pokojnik” u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i JDP-a, zatim “Sokin i Bosina” Milice Konstantinović, u produkciji agencije “Ave Serbia” i Zvezdara teatra i “Otmica i vaznesenje Julijane K” Željka Hubača, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.

U žiriju su dramska umetnica Zlata Numanagić (predsednik), reditelj prof. Andrija Ðukić i profesor književnosti Dragoslav Bata Mandić.

Nagrade će biti uručene poslednjeg dana festivala, 26. aprila, a veče će biti upotpunjeno programom Gorice Popović, ovogodišnje dobitnice Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru.