U Smederevu sve više obolelih od raka


U Smederevu je u prošloj godini registrovan trend porasta broja obolelih od karcinoma pluća i malignog melanoma koji nastaje kada se građani previše izlažu sunčevim zracima, izjavila je dr Jelisaveta Stefanović, onkolog i predsednica Podružnice Društva Srbije za borbu protiv raka.

– Najveći broj novoobolelih prošle godine je bio od karcinoma pluća – ukupno 97, što je porast za 20 pacijenata u odnosu na prethodnu godinu. Od tumora polnih organa obolelo je 88 osoba, a ono što posebno zabrinjava je povećan broj malignog melanoma – rekla je dr Stefanović i objasnila da je reč o tumoru koji nastaje od tamnog mladeža i dodala da je u odnosu na godinu dana ranije, 2010. u Smederevu zabeležen rast sa 47 na 59 novootkrivenih slučajeva.

– Kod organa za varenje godišnje se u proseku registruje kod 50 osoba kancer, što je bio slučaj i u prošloj godini – dodala je Stefanovićeva.

Mart je mesec borbe protiv raka. U smederevskoj podružnici Društva Srbije za borbu protiv raka tokom cele godine se obavljaju preventivni pregledi. Društvo za borbu protiv raka bavi se preventivom, edukacijom stanovništva o faktorima rizika i kako da se izbegne maligna bolest.