U Smederevu srpska premijera predstave “Brat”


27. jul 2011. KULTURA- Posle ukupno 20 izvođenja u Italiji, sledeći važan nastup predstave “Brat” smederevskog pozorišta PATOS biće pred domaćom publikom na 3. “Tvrđava teatru” u Smederevu, u avgustu ponovo u Italiji, a u septembru na 45. Bitefu.

Praktično, srpska premijera “Brata” biće 12. avgusta, na sceni u Malom gradu Smederevske tvrđave, u okviru glavnog festivalskog programa.

Ova predstava učestvovaće ravnopravno sa svim ostalim pozorištima u konkurenciji za festivalske nagrade.

“Brat”, koprodukcijska predstava smederevskog pozorišta PATOS i Teatra Koreja iz Lećea, izvedena je tokom jula u sicilijanskim gradovima Skiača, Salemi i Marsala, u okviru festivala “Krug mitova”.

Do kraja avgusta, predstava “Brat” igraće se još jednom pred italijanskom publikom, u mestu Aradeo blizu Lećea, gde je Teatar Koreja polovinom osamdesetih godina prošlog veka počeo sa radom, a prošle godine proslavio 10 godina na novoj sceni pozorišta u Lećeu. “Brat” će se igrati pred važnim osobama iz sveta pozorišne umetnosti, kao što je Paolo Mađeli, koji je dvadesetak godina živeo i stvarao u Beogradu. Pored Mađelija, predstavu “Brat” će gledati i Rade Šerbedžija.

Prema rečima Branislave Liješević, umetničke direktorke festivala “Tvrđava teatar”, “Brat” nije samo predstava, “Brat” je projekat, “Brat” je misija.

“Projekat ”Nomad scene” i predstava ”Brat” predstavljaju jednu vrstu specifičnog pozorišnog poduhvata, koji je za cilj imao inkluziju marginalizovanih grupa u umetničke tokove, a kroz njih i u društvo, razbijanje predrasuda o manjinama u Srbiji, ali i u Evropi, jer je predstava imala veoma velik odjek u italijanskim gradovima u kojima se izvodila, posebno u onima koji su na listi prvih deset na polju diskriminacije – Napulj i Milano”, izjavila je Tanjugu organizator predstave Marija Aničić.

Projekat “Brat” u septembru biće predstavljen i na 45. Bitefu, u okviru pratećeg programa, odnosno u okviru programa “Bitef Polifonije”. Zainteresovani će tada moći da pogledaju dva filma o ovom projektu. Jedan je iz 2009. godine, italijanskog autora Matije Soranca, snimljen u Skoplju gde je na XIV Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana igran performans “Prosjačka opera” na osnovu kojeg je kasnije nastala predstava “Brat”.

Drugi film je iz 2010. godine, autorke Dragane Bošković, teatrologa i urednice dramskog programa RTS-a, nastao u Lećeu, gde je “Brat” igran u Teatru Romano, otvorenom prostoru starog grada.

U okviru prezentacije programa biće organizovan i razgovor autora projekta i izvođača sa zainteresovanom publikom.

Performans “Prosjačka opera” već je igran uživo na “Bitefu Polifoniji” 2007. godine, a ove godine Ljubica Beljanski-Ristić, urednica programa, pozvala je PATOS sa željom da pokaže kako se jedan projekat u međuvremenu razvijao i dokle se sa njim stiglo.