U Smederevu povećano atmosfersko zagađenje


21. septembar 2011. DRUŠTVO – Izvor: Tanjug – Automatske stanice Agencije za zaštitu životne sredine u Ralji i Radincu kod Smedereva, u neposrednoj blizini kompanije “Ju-Es-stil”, beleže ovih dana povećanu koncentraciju suspendovanih čestica koje mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije, prosečna vrednost u poslednjih sedam dana na stanici u Radincu iznosila je 71,4, sa pikovima 17. i 18. septembra od čak 339 i neverovatnih 458 mikrograma.

Srednja vrednost suspendovanih čestica PM10 u poslednja tri dana u Ralji je iznosila 49,9 mikrograma, a zabeleženi pikovi u poslednjih sedam dana bili su 153 i 170 mikrograma po metru kubnom.

Poređenja radi, u utorak u 19 časova, stanica Pančevački most u Beogradu zabeležila je srednje vrednosti suspendovanih čestica PM10 od 49,6 mikrograma, sa pikovima u poslednjih sedam dana od 92,9 i 184 mikrograma po kubnom metru.

Suspendovanim česticama naziva se veliki broj različitih materija koje se sastoje od sitnih čvrstih čestica ili manjih tečnih kapljica prisutnih u atmosferi. Reč je o kompleksnoj mešavini organskih i neorganskih materija različitog hemijskog sastava.

Glavni izvor ovih čestica je saobraćaj, naročito dizel motori, ali i industrija i sagorevanje fosilnih goriva u domaćinstvima. Smanjuju vidljivost i utiču na smetnje pri disanju.

Postoji opšta saglasnost stručnjaka da ne postoji prag doza za suspendovane čestice ispod koje se štetni efekti po zdravlje ne javljaju, zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija u svojoj najnovijoj reviziji smernica za kvalitet vazduha izostavila preporuku za čestice, smatrajući da i vrlo niske koncentracije mogu negativno da utiču na ljudsko zdravlje.

U državnoj mreži za monitoring kvaliteta vazduha je i stanica na Carini, brdu iznad Smedereva. Na nadmorskoj je visini od 102 metra i jugoistočno od kompanije “Ju-Es-Stil”, odnosno, u pravcu dominantnog vetra u ovom kraju, košave. Iako je tip stanice urbano-industrijski, nije predviđeno da meri suspendovane čestice.

Automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha u centru Smedereva je u prekidu.

“Operativan rad AMSKV Smederevo Centar je u prekidu. U toku su aktivnosti na zanavljanju opreme”, navodi se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije.