U Smederevu otvorena Sigurna kuća


Na incijativu i uz novčanu potporu humanitarne organizacije Adra, u Smederevu je danas otvorena “sigurna kuća” – Prihvatilište za žene i decu, žrtve nasilja u porodici.

“Otvaranjem Prihvatilišta nastojaćemo da zaustavimo nasilje u porodici i da žrtvama pružimo potpunu zaštitu i sklonište u pravom smislu reči, a radimo na tome da štićenicima kuće obezbedimo i odgovarajući posao kako više ni ekonomski ne bi zavisile od svojih tlačitelja”, navela je članica Gradskog veća Vesna Jeremić-Dragojević.

Gradonačelnik Predrag Umičević je ocenio da je Prihvatilište na idealnom mestu, “na pedesetak metera od policije” tako da će, kako je naveo, sigurnost štićenika biti potpuna. “Sigurnu kuću” će koristiti žrtve s područja Podunavskog i Braničevskog okruga.

Za sada, u prvoj fazi, ima mesta za 20 osoba u kući od 250 kvadratnih metara, ali će ona biti proširena na 430 kvadratnih metara, te će moći da primi veći broj štićenika. Na današnjoj konferenciji za novinare rečeno je da će Prihvatilište za najkasnije dva meseca biti potpuno opremljeno, da će socijalni radnik, pedagog i psiholog biti danonoćno prisutni i da će u okviru Sigurne kuće funkcionisati i SOS telefon. Humanitarna organizacija Adra uložila je 72.000 evra u izgradnju objekta.