U Smederevu otkrivena laboratorija narkotika


20. april 2012. HRONIKA – Šest osoba uhapšeno i zaplenjeno tri kilograma heroina u akciji koja je sprovedena u blizini osnovnih i srednjih škola na području Srbije. Pronađeni narkotici kod 51 osobe.

U policijskoj akciji sprovedenoj na području 27 policijskih uprava u okolini 560 osnovnih i srednjih škola uhapšeno je šest osoba kojima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da su kod 51 osobe koje su zatečene u blizini škola pronađeni različiti narkotici i protiv njih će biti podneto 60 krivičnih prijava.

“U okviru akcije ‘Mreža’ koja je juče sprovedena na području svih policijskih uprava na teritoriji Srbije opservirano je 560 osnovnih i srednjih škola, pregledano i pretreseno 37 ugostiteljskih objekata i 19 otvorenih prostora i pretreseno 260 lica zbog sumnje da bi mogli da budu cilj i objekat akcije”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

“Mreža” je policijska akcija protiv dilera droge koja treba da spreči prodaju i rasturanje narkotika u školama i oko škola u Srbiji.

Dačić je rekao da se šest lica zadržanih u pritvoru tereti za krivična dela držanja, proizvodnje i prodaju opojnih droga i za neovlašćeno nošenje oružja.

On je dodao da je u okviru akcije “Mreža” zaplenjeno tri kilograma heroina, 16 automobila, od kojih su dva ukradena, zatim više hiljada evra i više od deset komada različitog oružja.

U dvorištima srednjih škola u Beogradu i Subotici otkriveno je sedam mesta za skrivanje narkotika. Tokom akcije otkriveno je i osam ilegalnih laboratorija u Kruševcu, Prokuplju, Zaječaru, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu i dve u Novom Sadu.

“Cilj akcije ‘Mreža’ je da se deca zaštite od dilera droge koji su najprisutniji u školama, na šta ukazuju i sami roditelji”, istakao je Dačić i dodao da je ovo kontinuirana akcija koja se sprovodi u cilju suzbijanja šverca droge zajedno s Ministarstvom prosvete i drugim nadležnim insitucijama i da daje izvanredne regultate.

On je naveo i da se akcija “Mreža” može posmatrati u kontinuitetu s akcijom “Morava” tokom koje je zaplenjeno više tona narkotika i procesuirano oko 10.000 osoba.

Dačić je naglasio da stalnim kontrolama, nadzorom i drugim metodama možemo sprečiti “trovanje naše dece”.

Direktor policije Milorad Veljović najavio je da će ovakve akcije i dalje trajati, jer je nepobitno utvrđeno da postoji veza dilera sa učenicima, što je dokazala i akcija “Mreža”.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će biti pokrenut postupak protiv direktora škola gde je droga pronađena.

“Podržavano ovu efikasnu akciju policije i tužilaštva, a pokrenućemo i postupke protiv direktora sedam škola gde je droga pronađena, kako bi odgovornost svakoga u lancu obaveza u borbi protiv ovog zla bila utvrđena i kako bismo otklonili opasnost da narkotici budu deo škloskog ambijenta”, izjavio je Obradović.

Izvor: RTS